ОГРОМЕН СКАНДАЛ! Ердоган иска да превърне църквата “Света София” отново в джамия!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обмисля възможността за преобразуване на музея „Света София“ в Истанбул в джамия.

В телевизионно интервю в неделя Ердоган каза, че ако “Света София” придобие статут на джамия ще може да бъде посещавана безплатно от туристите от всички вероизповедания. Сега входът е 10 долара.

Турският президент поясни: „Туристите влизат и излизат от Синята джамия. Те плащат ли нещо? Е, ние ще направим същото със Света София.

Бившата църква и джамия, сега музей, се смята за най-значимият паметник на византийското изкуство. Изградена е през 6-и век и в продължение на близо 1000 години е била най-големият християнски храм в света.

След превземането на Константинопол от османците през 15 век е превърната в джамия, като допълнително са й пристроени минарета. През 1935 година „Св. София“ престава да бъде джамия и е обявена за музей.

Гражданският й статут позволява на вярващи от всички религии да се молят или просто да разгледат забележителната й архитектура. Но призивите да бъде превърната отново в джамия предизвикват гняв сред християните.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар