ОГРОМЕН СКАНДАЛ! Ердоган реши – църквата Света София става джамия…

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че църквата „Света София“ в Истанбул вече няма да бъде наричана музей, а ще бъде превърната в джамия.

Промяната на статута на храма от музей в джамия ще бъде нещо като отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и суверенитета на тази държава над Голанските възвишения.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и допълни, че входът за „Света София“ вече ще бъде безплатен.

В момента входът възлиза на 60 турски лири.

На 18-ти март Ердоган коментира, че не подкрепя идеята за превръщането на “Света София” в Истанбул в джамия, тъй като това може да доведе до сериозни последствия. Турция е твърдо против признаването на Ерусалим за столица на Израел, както и за израелски контрол над Голанските възвишения.

Църквата “Света София” е най-забележителният паметник на византийската архитектура. Тя е определяна от историци като “осмото чудо на света”. Построена е през 532 – 537 г. по указание на император Юстиниан, който е решил да увековечи славата на Константинопол.

В продължение на 916 години е била християнска църква. През 1453 г. османските турци я превръщат в джамия след превземането на Константинопол. По време на Османската империя са добавени минаретата. През 1935 г. е превърната в музей.

От ЮНЕСКО предупредиха, че промяната на “Света София“ ще изисква одобрение от базираната в Париж организация.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар