Огромни щети в наводнените села Богдан и Каравелово – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Огромни щети в наводнените села Богдан и Каравелово

стоп кадър/БНР

В карловските села Богдан и Каравелово – най-засегнати от прииждането на река Стряма,  предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия.  До късно вечерта продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място, предаде БНР.Над  200 са наводнените къщи в 6- те бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът Емил Кабаиванов.


„Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ. От тук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват.

Пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ:

„В момента реката се е оттекла в коритото, но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Всички е в окаяно положение“.

„Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е“, посочи секретарят на читалището.

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

„Имаме няколко активни групи във Фейсбук. Мисля, че можем да мобилизираме хора. Отделно, от много краища на страната и имаме предложения за помощ. Питат ни какво ни е необходимо и това предполага, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и до каква степен общината може да го поеме и до каква степен да разчитаме на дарения“.

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има  множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар