Огромното увеличение на цените може да доведе икономиката на Словакия до ръба на колапс – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Огромното увеличение на цените на електроенергията може да доведе икономиката на Словакия до ръба на колапс, каза в интервю за “Файненшъл Таймс” словашкият министър-председател Едуард Хегер. Страната е напълно зависима от вноса на руски петрол и газ, няма и достъп до море, за да потърси други източници на енергийни ресурси.

Премиерът заяви, че ЕС трябва да отпусне 5 млрд. евро помощ на Словакия от неизползваните регионални фондове, за да се намалят сметките за енергия на бизнеса.
“В противен случай словашките бизнеси ще затворят и това може да унищожи цялата икономика”, каза той.Хегер добави, че ако ЕС не предостави финансова помощ на Словакия, страната ще трябва да пести електроенергия за предприятията и домакинствата, за да избегне срив.


През юни Хегер заяви, че словашките власти се стремят да преговарят с дружествата за доставка на електроенергия за фиксиране на цените за 2023 и 2024 г., за да определят гарантирани тарифи за домакинствата за този период.

Тогава министър-председателят изрази и загриженост относно нарастващата инфлация в страната, която се случва на фона на повишаващите се цени на енергийните суровини на световните пазари.

В същото време Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) излезе с прогноза, че растящата инфлация и намаляването на доставките на газ, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, ще засегнат растежа в бившия съветски блок през следващата година

Инвестиционната зона на банката залага на растеж от 3% през следващата година.Преди това прогнозата бе за растеж от 4.7% за региона.

“Негативните фактори, свързани с високите цени на енергията, войната в Украйна, инфлацията и очакваното забавяне на растежа в Западна Европа, правят перспективите за следващата година по-мрачни”, заяви в интервю за АФП главният икономист Беата Яворчик, цитиранот от БГНЕС.

Глобалната инфлация се повиши тази година, главно поради скока на цените на петрола, газа и храните, след като Русия започна нападението си срещу съседна Украйна през февруари. През юли инфлацията в зоната на ЕБВР достигна 16,5%, което е най-високото ниво от 1998 г. насам.

ЕБВР очаква икономиката на Украйна да се свие с 30% през тази година, което остава непроменено в сравнение с предишната ѝ оценка, преди да нарасне с 8% през 2023 г. Банката със седалище в Лондон обясни, че очаква работата по възстановяването на Украйна да започне.

ЕБВР добави, че засегнатата от санкциите руска икономика ще се свие с 3% през следващата година, след свиването с 5% през тази година.

“Като цяло смятаме, че санкциите ще се усещат и занапред”, добави Яворчик.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар