ОИСР прогнозира ръст от около 6% на световната икономика през 2021 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Глобалната икономика може да нарасне с “близо 6 процента” тази година, прогнозира днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от ДПА.

В същото време организацията предупреди, че възстановяването от загубите, свързани с пандемията, ще бъде “много неравномерно”.

Растежът ще се движи от трите основни икономически сили в света.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай ще се увеличи с над 8 процента. САЩ вероятно ще изостанат с темп от близо 7 процента, а Европейският съюз ще постигне 4,25 процента,което е над обичайния растеж, сочат оценките на ОИСР.

През януари МВФ прогнозира ръст на световната икономика от 5.5 % през 2021 г. и 4.2 % през 2022 г., след свиване от 3.5 % през 2020 г., причинено от пандемията от коронавирус. Еврозоната отбеляза много по-голям икономически спад от 7.2 %.

Въпреки че повишаваме прогнозите си за годината, наблюдаваме опасно разминаване в икономическите богатства както в рамките на отделните страни, така и между тях, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на 6 април в изказване в рамките на дискусията с Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, и Дейвид Малпас, президент на Световната банка. Това е причината, поради която в рамките на тези срещи поставяме акцент върху предоставянето на справедлива възможност на всички – от една страна чрез ваксиниране на населението във всяка точка на света като условие за трайно приключване на пандемията и устойчиво възстановяване, а от друга, за да предоставим справедлива възможност за по-добър живот на уязвимите лица и държави, отбеляза тогава Георгиева.

Това е изключително важно, защото евентуален неуспех би породил рискове от по-нататъшно задълбочаване на неравенствата, което ще бъде бариера за развитието на обществата и ще задържи икономическия растеж.

Миналата година световната икономика се сви с 3.5% – най-сериозният спад в мирно време от Голямата депресия до днес. Но той беше далеч не толкова сериозен колкото МВФ прогнозира миналата есен, когато политиците по света оповестиха фискални мерки за подкрепа на стойност от почти 16 трилиона щ.д. и допълнителни 9 трилиона щ.д. под формата на парични облекчения, които положиха солидна основа и не допуснаха срив на световната икономика, сподели през месец март пред списание Barron’s Кристалина Георгиева.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар