Около 1200 съобщения за нежелани реакции при 356 052 поставени ваксини у нас

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Около 1200 са съобщенията за нежелателни реакции след трите ваксини, поставяни у нас. Това съобщи пред bTV директорът на дирекция “Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изследвания” в Изпълнителна агенция по лекарствата д-р Мария Попова.

Според данните от Информационния портал до момента са поставени 356 052 ваксини. По думите на д-р Попова най-много сигнали има за препарата на “АстраЗенека” – около 4 на 1000 имунизирани. Три сигнала на 1000 има при ваксинираните с “Модерна” и малко над две на 1000 при “Пфайзер”.

По думите й толкова много съобщения са прецедент в досегашната практика на агенцията, което означава, че хората са много заинтересовани и активни. Някои от тях обяснявали, че изпращат съобщение за реакцията си, за да увеличат познанието какво се случва. Д-р Попова обясни, че от тези сигнали над 70% са подадени не от медицински специалисти, а от граждани. Най-често се съобщава за:

  • Дискомфорт на инжекционното място – болка, сърбеж, зачервяване;
  • Грипоподобна симптоматика от 6 до 12 ч. след поставяне на ваксината;
  • Алергични реакции – обриви по кожата;

Експертът поясни, че тези нежелани реакции трябва да изчезнат до 48 ч. след апликация на препарата и ако това не се случи, трябва да се потърси медицинска помощ

Д-р Попова припомни, че аутопсията на 57-годишната жена от Пловдив не е доказала връзка между ваксината и смъртта на жената от тромбоза. По думите ѝ няма данни за анифилактични реакции или кървене. Според нея посланията на европейския регулатор са категорични – ползите са повече от риска.

Тя обясни, че няма проблем с набелязаните за съмнителни партиди на “АстраЗенека”. По думите ѝ експертите са отхвърлили възможността от образуване на тромбоемболии след поставяне на препарата.

“Има една област, за която все още има съмнения. Там няма доказване – тази област касае едни нарушения на кръвосъсирването, които се характеризират с образуването на тромби, което е много рядко състояние. Затова заключението на комитета беше, че този преглед продължава и медицинските специалисти и пациентите ще получат точни инструкции за презастраховане”, коментира д-р Попова.

Тя допълни, че при 12 млн. апликации на “АстраЗенека” има 19 сигнала за тежки реакции.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар