Около 2000 наши военни ще участват в “Дифендър Юръп”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Около 2 хиляди български военни ще участват в учения по линия на НАТО през май и юни. Това е част от подготовката на военни от НАТО и страните партньори в рамките на голямото учение “Дифендър Юръп”, което ще се провежда на различни фази в Черноморския регион, Балканите и Естония с участието на близо 28 хиляди военнослужещи, съобщават от Министерството на отбраната.

Заместник-командващият американските войски в Европа генерал-майор Кристофър Мохан заяви, че учението “Дифендър Юръп” е само за тренировка и обучение и по думите му няма общо с напрежението между НАТО и Русия в Черно море.

“Това е учение, което ще изгради съвмести способности между военните на САЩ, НАТО, съюзниците и партньорите. То ще се проведе в съответствие с всички споразумения за контрол на конвенционалните оръжия. То е отбранително по характер. Фокусът му е възпиране на агресия, докато силите се подготвят да отговорят на кризи или да провеждат мащабни бойни операции, ако се наложи”, обясни ген. Мохан.

“Провеждането на военни придвижвания през всички европейски граници е ключово за работата е ключово за готовността на нашите съюзници и партньори”, добави американският генерал.

Първото българско учение е на 1 май на полигон “Црънча”. В него ще участват военни от Великобритания, Испания, Република Северна Македония и САЩ.

 

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар