Около 80 процента от случаите на домашно насилие не се съобщават в полицията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отказът на човек да се грижи за друг човек в безпомощно състояние или за такъв с тежки увреждания да се определи законодателно като форма на насилие. Това предложение направи психологът и представител на фондация “Деметра” Диана Видева, по време на онлайн обсъждане на промените в Закона за защита от домашно насилие, предложени от министерството на правосъдието.

Дискусията беше организирана от омбудсмана Диана Ковачева, а целта е да се чуят възможно най-много гледни точки и предложения, които да намерят място в подготвения законопроект, преди внасянето му в Министерския съвет и Народното събрание.

Законопроектът на правосъдното министерство предвижда дефиниране на нови форми на насилие – психическо и икономическо, разширяване на кръга от лица, които могат да търсят защита от домашно насилие, програми за работа с деца-жертви на насилие, както и на такива за работа с извършители на насилие.

Заложено е създаване на регистър на извършителите на насилие, в който ще се вписват и всички случаи на насилие. Предвижда се сформиране на Национална комисия за превенция и защита от домашно насилие, която ще се ръководи от вицепремиер, а в нея ще участват представители на съда и прокуратурата.

Като нова форма на насилие, която да се заложи в законопроекта, Диана Видева от фондация “Деметра” предложи пренебрегването на възрастните хора и хората с увреждания. Това са случаи, в които се отказва основна грижа на хора в безпомощно състояние, обясни тя. Според цитирани от нея данни около 70-80 процента от случаите на домашно насилие у нас остават нерегистрирани.

А данните, представени от омбудсмана Диана Ковачева, показват, че през трите месеца на извънредното положение миналата година сигналите за случаи на насилие, подадени на горещите телефонни линии на различни неправителствени организации, са се увеличили от 30 процента до почти два пъти. За същата година има 15 жени, убити от партньорите си, като в медийни публикации се съобщава за още 5, обясни Ковачева, и припомни, че у нас все още не се води официална статистика за жертвите на домашно насилие.

От институцията на Омбудсмана предлагат отпадане на условието за системност, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие. Според сега действащото законодателство, жертвата трябва да е подала три сигнала и те да са регистрирани, за да получи насилникът по-тежко наказание.

Неправителствени организации подкрепиха новите мерки за защита на децата при случай на домашно насилие. Една от тях предвижда при такъв акт съдът да разпорежда временно настаняване на детето при пострадалия родител.

В дискусията се включи и министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която увери, че всички предложения, около които се обединят участниците в това обсъждане, ще бъдат внесени като част от законопроекта на ресорното ведомство. От своя страна омбудсманът Диана Ковачева поиска законодателните промени да бъдат гласувани от сегашното Народно събрание.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар