Окончателно: Американските F-16 ще ни струват … 4 млрд. лева! Теглим заем, за да ги купим!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стана ясна цената на F16 – заедно с лихвите, удря 4,2 млрд. лв., или колкото за 60 руски СУ-57… които даже са по-добри.


САЩ обявиха финалната оферта. Затова България ще изтегли 4 млрд. лв. нов заем – за покупката на F16…


4 милиарда за изтребители, докато пенсионерите се гърчат с по 200 лв.
Ако не купим F16, можем да вдигнем всички пенсии с 60%… Но американския васал Борисов не иска и да чуе.

 

Американският Държавен департамент одобри продажбата на F16 на България. Това е добрата новина.

Лошата е, че одобри и окончателната цена.

И тя е $1,673 млрд. Което се равнява на 2,9 милиарда лева и е приблизително двойно на досегашните ни планове за максимален харч от 1,5 милиарда, без ДДС. Ако сложим и данъка, разрешената парламента ни сума става 1,8 млрд. лв. А исканата от американците е 3,5 млрд. лв. или доларовата им равностойност.

Правителството на Борисов очевидно се готви да подпише този предателски за България договор, защото от МО още от първия миг започнаха да лъжат и да занижават цифри и проценти. В изманипулирания за пред народа договор цената, одобрена от САЩ е свалена със 73 милиона долара, и е $1,6 млрд. Но това е по-малката лъжа на нашето правителство. По-голямата е, че в официалното съобщение на сайта на МО се съобщава, че Вашингтон ще ни оферира изтребителите си на цена от 1,2 млрд. долара Каквито данни изобщо не фигурират сред информациите по сделката от САЩ.

Абсурдно е янките да свалят 25 % от цената вследствие на някакво ново „преговаряне“ с Каракачанов, след като досега вървяха преговори, а вече имаме и решението на Държавния им департамент. Това категорично значи, че двете страни- американската и българската, вече са си стиснали ръцете на цена с 400 млн. долара повече от тази, която Борисов и ГЕРБ продължават най-нагло и замазващо да ни обявяват.

Но дори лъжливата цена от $1,2 млрд. е драстично над българския лимит, гласуван от Народното ни събрание. Това са 2.1 млрд. лв. без ДДС, или 2,5 млрд. с ДДС. Т.е. с 50% над горната ни граница.

Да не говорим, че подобна цена брутално нарушава условията на конкурса, защото фактически облагодетелства само US-компанията „Локхийд Мартин“. Чрез първоначално по-ниската цена на офертата е изхвърлена конкуренцията, а след това прагът се вдига само за тях.

Като си спомним, че за 1,8 млрд. шведската „Грипен“ ни предлагаше цели 10 самолета, сега излиза, че с новия таван на цената, те щяха да ни дадат 16 изтребителя, а не 8. Излиза че сме излъгали „Грипен“ колко сме склонни да платим. Но с това сме излъгали най-много себе си. Защото 16 броя суперкачествени изтребители „Грипен“ със сигурност е три пъти по-добра оферта от 8 бр. F-16, чийто качества са доста спорни.

Но не е само „Грипен“. При тази по-висока цена, която сега сме готови да платим на американците, можеха да се включат и други техни конкуренти – например френският „Рафал“, или дори… други американски производители – като „Макдоналд-Дъглас“ с техния значително по-добър F-18.

И тъй като говорим за открит конкурс, в който държавата ни тръбеше, че конкуренцията ще е чиста, то сега тези други производители могат да ни съдят за пропуснати ползи.

Но да се върнем на F-16. Очевидно САЩ ни натискат да платим над 350 милиона лева на самолет, което е чудовищно по-висока цена, сравнено с други сделки на компанията с Бахрейн или Словакия.

Цифрата е огромна и за нашия български бюджет. С тези 3,5 млрд. лв., които ще изтеглим като заем, ще увеличим външния си дълг с 15%. Това е така, защото самолети от САЩ се заплащат авансово, т.е. задължително трябва да изтеглим заем. Дори при възможно най-ниската лихва от порядъка на 4%, за 5-6 години – до получаването на последния изтребител, разходът на страната ни ще набъбне с още 20%. Т.е. ще удари 4,2 млрд. лв. И именно това е срайната цена, която България ще плати на американците за 8-те им скапани изтребителя. И пак да повторим- за същите пари бихме могли да си купил цели 60 броя от най-модерните руски изтребители Су-57, които са и много по-класни.

Очевидно всичко е една гигантска военно-финансова схема, в която на колонията България се пада „честта“ да осигурим работа с огромна печалба на американския ВПК, както и бизнес на американските банки, които ще ни кредитират за покупката.

За 4 млрд. лева, дори в най-скъпия случай, можем да купим поне 60 руски самолета от последно поколение, които ще са поне 20 пъти по-голяма военна сила от 8-те F-16-ки, чийто е модел на преклонната възраст от 40 години.

Но руското е забранено – защото сме лоялни атлантици и трябва със зъби и нокти да допринасяме за благоденствието на американския народ, като му осигуряваме лесни заработки и огромни възнаграждения… Докато нашите пенсионери се гърчат с по 200 лв. А 4 млрд. лв. са около 40% от всички пари за пенсии за 1 година. Т.е. без тези допотопни US-изтребители, бихме могли за 1 година да вдигнем пенсиите с 40%. А ако увеличението е непропорционално – т.е. повече на по-бедните, то най-ниските пенсии щяха да скочат с 60-70%.

Skandalno.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар