ОЛАФ разкри измама с внос на китайски стоки в ЕС за над 100 милиона евро

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската служба за борба с бюджетните измами (ОЛАФ) съобщи днес, че е разкрила измама с внос в ЕС, която се оценява на 107 милиона евро, предаде ДПА.

Сложната схема с „множество последици“ включва внос на стоки от Китай, като са засегнати 11 държави членки на ЕС.

По изчисления на ОЛАФ потенциалните загуби за европейския данъкоплатец включват 93 милиона евро неизплатен ДДС и 14 милиона евро в избегнати мита.

Службата е отправила съдебна препоръка към унгарската главна прокуратура да преследва криминални елементи, установени в Унгария.

Издадени са били и финансови препоръки към 11-те засегнати страни членки, сред които са Словакия и Словения, за възстановяване на загубените приходи на национално ниво.

Европейската прокуратура ще започне наказателно разследване след констатациите на ОЛАФ.

Генералният директор на службата Виле Итала коментира, че продажбата на вносни стоки на черния пазар в ЕС на „възможно най-ниски цени“ изкривява единния пазар на блока, вреди на бизнеса и данъкоплатците в ЕС.

През 2007 г. Европейската служба за борба с бюджетните измами разкри подобна схема на измама с внос на китайски текстилни изделия и обувки в Европейския съюз. Тогава щетите се оценяваха за над 200 000 милиона евро като във вносните документи митата са били  изключително силно занижени. Става дума за около 600 000 тона текстилни изделия и обувки. Освен това, чрез тази престъпна схема са се заобикаляли и количествените ограничения за внос на китайски текстил в Европейския съюз. В схемата  са участвали китайски, австрийски и унгарски граждани. като са били използвани основно „митничари на по-ниски постове“, които са подпечатвали вносните документи. След като стоките преминавали границата на Европейския съюз в една страна членка, те веднага били транспортирани в друга, като получателите в тази страна или били напълно фиктивни или изчезвали безследно след мимолетна дейност.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар