Олаф Шолц обеща бързо разследване на случая със записаните офицери от ВВС

Олаф Шолц обеща бързо разследване на случая със записаните офицери от ВВС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германският канцлер Олаф Шолц обеща бързо изясняване на случая с излъчения от руска медия аудиозапис на офицери от германските военновъздушни сили, които обсъждат подкрепата за Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това е “много сериозен въпрос”, заяви Шолц по време на визита във Ватикана в събота.

Разговорът между германски офицери бе публикуван в петък от руската журналистка и главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. В него високопоставени представители на военновъздушните сили обсъждат теоретичните възможности за разполагане на германски крилати ракети “Таурус” в Украйна.

Шолц многократно е изключвал възможността страната му да предостави въпросните ракети на Украйна с аргумента, че се опасява Германия да не бъде въвлечена по-дълбоко във войната.

Германското министерство на отбраната в събота заяви, че вероятно е бил прехванат вътрешен разговор между висши офицери от военновъздушните сили. “В момента не можем да кажем със сигурност дали са направени промени в записаната или транскрибираната версия, която се разпространява в социалните мрежи”, каза пред ДПА говорителка на ведомството.

В записа се споменава и че британците имат “няколко души на терен” в Украйна във връзка с разполагането на техните крилати ракети “Сторм шадоу” в страната.

Някои виждат това като индикация, че френските и британските сили оказват помощ при контрола на целите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон веднага отрече тези твърдения.

По-рано тази седмица Шолц аргументира пред журналисти отказа си да предостави на Киев ракети “Таурус” с думите, че това може да наложи изпращането на германски военнослужещи в Украйна, които да програмират ракетите. “Това е оръжие с много голям обсег”, посочи Шолц в Берлин, цитиран от изданието “Полтиико”. “А това, което правят британците и французите по отношение на контрола на целите и поддръжката на контрола на целите, не може да се направи в Германия”, допълни Шолц.

Заключението на германския канцлер, че британски и френски персонал управлява крилати ракети, предоставени на Украйна, е “погрешно, безотговорно и представлява шамар за съюзниците”, заяви в четвъртък председателката на Комисията по външни работи на британския парламент Алиша Кернс, допълва “Политико”.

Запитан от репортер на ДПА в събота за възможните дипломатически последици от прехванатия обмен на информация между Бундесвера, Шолц заяви: “В момента този въпрос се изяснява много внимателно, много интензивно и много бързо”.

Инспекторът на военновъздушните сили Инго Герхарц е бил сред присъстващите на срещата, за която се твърди, че е била в подготовка за брифинг за министъра на отбраната Борис Писториус.

Размяната на мнения, която се чува в записа, се отнася до въпроса дали крилатите ракети “Таурус” теоретично биха имали капацитета да разрушат построения от Русия моста към Кримския полуостров. Германските офицери обсъждат и темата дали Украйна би могла да нанесе подобен удар без участието на Бундесвера. В записа също така става ясно, че германските законодатели не са склонни да предоставят на Киев крилати ракети.

По-рано в събота източници заявиха пред ДПА, че записът е истински и че дискусията е била проведена чрез създадена в САЩ платформа за онлайн конференции “Вебекс” (Webex).

Германското министерство на отбраната проверява дали комуникацията е била прехваната. “Федералната служба за военно контраразузнаване е предприела всички необходими мерки”, заяви в петък говорителка ведомството.

“Възниква въпросът дали това е еднократен инцидент или структурен проблем в областта на сигурността”, каза Константин фон Ноц, председател на парламентарната комисия за надзор над германските разузнавателни служби.

“Спешно трябва да повишим сигурността и контраразузнаването си, защото очевидно сме уязвими в тази област”, заяви Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председателка на Комисията по отбрана в Бундестага, пред германската медия Ар Ен Де. Тя посочи, че шпионажът е “част от инструментариума на хибридната война на Русия” и че не е изненадващо, че разговорите са били прехванати. “Беше само въпрос на време това да стане публично достояние”, каза още Щрак-Цимерман.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар