Олигархията за пореден път си нареди пъзела, за останалите – студена вода – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

БСП ще подкрепи кабинета на ИТН в пленарна зала, а Бойко Борисов ще го подкрепи, като изкара депутатите си от пленарна зала. Т.е. – ГЕРБ ще бъде срамежлива част от новото мнозинство в парламента. Такава борба със статуквото ще падне, че камък върху камък няма да остане.

„Протестните партии“ били разочаровани. Късно е да са разочаровани. Трябваше да мислят за този момент на 9 юли 2020 г. Когато бяха предупредени, че ако не знаят къде отиват – всеки път ще ги заведе дотам. Всеки, който искаше да знае не само против какво се протестира, но и ЗА какво се протестира бе обявяван за привърженик на статуквото. Е, сега – честито! Не, не злорадствам, ни най-малко. За какво да злорадствам, когато върху моята глава ще падне равна част от бедствието, което се задава.

Вожд и сценаристи, които презират публичната информация, публичните процедури и публичната отговорност ще управляват парламентарната демократична република в България. Антиваксъри, подиграващи се с всички мерки за ограничаване на заразата, ще ръководят битката с поредната вълна на Ковид-19. Привърженици на намаляване на данъците под 10 на сто ще се грижат за публичния сектор в България – за здравеопазване, образование и регионално развитие. Бих искал да съм лош пророк – надявам се да съм лош пророк.

Но фокусите, които се разиграват около формирането на ново правителство на България, са опасни. Опасни – защото не са легитимни, въпреки че са формално законни, или около законни. Следващият път, когато революционерите, претендиращи да са демократи, започнат борба със статуквото, е добре да знаят за какво се борят – а не само против какво. Статуквото си свърши работата. Олигархията за пореден път си нареди пъзела – очаква я угощението с парите на зелената сделка и на плана за възстановяване от Ковид-19. За останалите – от чешмата тече хубава студена вода…

Някой бе казал, че демокрацията не е кресло, в което да седнеш, а щик, с който да стоиш на граждански пост, за да опазиш свободата си. Припомняйте си тази мисъл през дните и месеците, в които ще се опитат окончателно да ви отнемат този щик – да ви обезоръжат, за да могат по-удобно да ви яхнат…

Политологът Огнян Минчев, Фейсбук

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар