Олигархът Алишер Усманов съди банка “Ю Би Ес” заради германско разследване

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руско-узбекският милиардер Алишер Усманов заведе дело срещу банка “Ю Би Ес Юръп” (UBS Europe), обвинявайки я, че е задействала разследване от германските власти срещу него, след като е изпратила поредица от “необосновани доклади” за неговите транзакции, казаха неговите адвокати в понеделник.

Адвокатите на магната описаха докладите като “абсурдни и необосновани, ако не и съзнателно неверни” и казаха, че “Ю Би Ес Юръп” ги е представила между 2018 г. и 2022 г. на Германското звено за финансово разузнаване, което отговаря за борбата с прането на пари, предаде “Файненшъл таймс”.

“UBS наруши поверителността на клиентските данни, разпространи подвеждащи твърдения за клиента и грубо наруши общото право на личността”, казаха адвокатите на Усманов в изявление, добавяйки, че милиардерът е завел дело срещу банката във Франкфурт на 7 юни.

Усманов беше един от руските бизнесмени, които бяха засегнати от западните санкции след нахлуването в Украйна, като ЕС го описа като един от “любимите олигарси” на президента Владимир Путин.

С колко са забогатели руските милиардери въпреки санкциите?

Банката отказа да коментира делото. Франкфуртският съд също.

Бизнесменът постигна рядка съдебна победа миналата година, след като съд във Франкфурт постанови, че поредица от претърсвания на имуществото му в Германия са били незаконни. Претърсванията бяха извършени от германските правоприлагащи органи като част от разследване за пране на пари срещу Усманов. Преди това Усманов категорично отхвърли всякакви обвинения в пране на пари или укриване на данъци.

По време на съдебната сага експертът по финансовите престъпления Франк Букенхофер коментира пред “Дойче Веле”, че това дело няма съдебна перспектива. “Трябва да се докаже, че вложените в Германия пари са получени в Русия по престъпен път. Но как би могло да бъде направено това, ако в Русия самият Владимир Путин може да му напише справка, че той е най-честният човек на света?”, риторично пита експертът . Букенхофер констатира, че без тясно сътрудничество с правоохранителните органи на страната, от която произхождат парите, доказването на тяхното изпиране е фактически невъзможно. А с Русия такова сътрудничество няма.

През април тази година индексът на милиардерите на “Блумбърг” към 1 април показа, че основателят на “Ю Ес Ем холдинг” Алишер Усманов е претърпял най-големи загуби и през първите три месеца на 2024 г. състоянието му е намаляло с 2,8 млрд. долара до 18,3 млрд. долара.

Въпреки това Усманов остава в Топ 10 на най-богатите руснаци в класацията на “Блумбърг”.

Основателят на “Ю Ес Ем холдинг” Алишер Усманов е претърпял най-големи загуби: през първите три месеца на 2024 г. състоянието му е намаляло с 2,8 млрд. долара до 18,3 млрд. долара.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар