Олимпийският огън бе посрещнат от 150 000 души в Марсилия (снимки) – Още спорт – Париж 2024

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Олимпийският огън пристигна на френска територия, като дойде на борда на тримачтовия кораб “Белем” на Старото пристанище в Марсилия малко след 19 часа местно време, като бе посрещнат от 150 000 души, предаде АФП.

Това става два месеца и половина преди началото на Олимпийските игри, които започват в Париж на 26 юли.

Огънят тръгна на борда на кораба от Гърция преди 12 дни. Той бе посрещнат и от една от големите групи привърженици на Олимпик Марсилия – “Саут Уинърс”, които бяха подготвили впечатляваща хореография, напомняща, че вторият по големите град във Франция е бил основан от гърци преди 2600 години.

“Това е безспорен успех – хиляди и хидяли хора минаха днес през Старото пристанище. Вижда се красотата на нашия град. Днес ние сме центърът на света”, коментира кметът на Марсилия Беноа Паян.

link1″>

Снимки: БТА / BTA

Факлата с огъня бе поета от Флоран Маноду, който е олимпийски шампион в плуването на 50 метра свободен стил от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, като това стана под звуците на френския химн – Марсилезата.

Церемонията включваше и самолети, които кръжаха над пристанището и изобразиха във въздуха петте олимпийски кръга, а след това пуснаха дим в цветовете на знамето на Франция.

На церемонията присъстваше и президентът на Франция Еманюел Макрон. “Пристигането на олимпийски огън в Марсилия е много символично, защото този град, основан от гърци, е символ на нашето приятелство”, коментира пред АФП посланикът на Гърция във Франция Димитриос Зевелакис. / БТА

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар