Омикрон е открит в проби в Нигерия още през октомври – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Омикрон е открит в проби в Нигерия още през октомври

Стоп кадър, НОВА

Новият щам Оникрон е открит в проби, взети още през октомври в Нигерия, т.е. преди обявяването на варианта от правителството на Южна Африка. Това съобщи нигерийският център за контрол на заболяванията.„Ретроспективни проучвания показаха, че щамът Омикрон е бил в проби, взети през октомври 2021 г. от туристи, пребиваващи в Нигерия“, цитира нигерийският вестник „Премиум Таймс“ съобщението на центъра. Не е предоставена допълнителна информация за това кой е бил заразен с щама.


Съобщението, че щамът Омикрон се разпространява в Африка още през октомври, последва съобщението за първите идентифицирани заразени с този вариант на коронавируса в Нигерия. Според изявление на нигерийския Център за контрол на заболяванията, публикувано днес, при трима души, завърнали се от Южна Африка миналата седмица, е открит щамът. В момента лицата са карантинирани, а властите установяват самоличността на всички, които може да са имали контакт с тях през последните дни.

В Южна Африка щамът е открит в лаборатория на 23 ноември в проби, взети между 14 и 16 ноември. На 25 ноември говорител на Министерството на здравеопазването на Южна Африка информира обществеността за наличието на новия щам. През изминалата седмица няколко хиляди души в Южна Африка са се заразили с щама Омикрон.

Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) обозначи щама на коронавируса B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква „Омикрон“. В изявление на СЗО се казва, че щамът „има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство“. Няколко промени в протеина на шипа могат да затруднят неутрализирането на патогена от антителата, което може да повлияе на ефикасността на ваксините. Освен това по предварителни данни щамът има повишена способност да се разпространява.

 

Източник: БГНЕС

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар