Омикрон: СЗО бие тревога срещу трупането на ваксини за бустерни дози в богатите страни

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Световната здравна организация (СЗО) изрази загриженост, че богатите страни ще започнат да трупат ваксини срещу Covid в отговор на бързото разпространение на новия вариант на коронавирус Omicron (Омикрон), съобщиха световните агенции.

В предупреждението се казва, че това може да застраши доставките за държави, в които повечето хора все още са неваксинирани. И заедно с това да усложни усилията за потушаване на пандемията.

Някои богати страни ускоряват използването на бустерни дози в отговор на Omicron и на фона на опасенията, че ваксините са по-малко ефикасни срещу варианта на коронавируса. 

Вместо това те могат да изпращат дози на уязвими хора в по-бедни страни, които до голяма степен нямат достъп до ваксини. 

Последните проучвания на ваксината Pfizer/BioNTech показаха, че тя произвежда много по-малко неутрализиращи антитела срещу Omicron, отколкото срещу оригиналния щам, но този дефицит може да бъде преодолян от бустерната доза, отбеляза BBC.

Въпреки това СЗО апелира прилагането на първични дози да бъде приоритет.

Директорът по ваксините на СЗО Кейт О’Брайън призова по-богатите нации да продължат да даряват дози и пратки ваксини на страни с недостатъчен капацитет за имунизация, за да преодолеят опасната несправедливост в достъпа до препаратите срещу Covid.

„Докато наблюдаваме развитието на ситуацията с Omicron, съществува риск глобалното предлагане отново да се върне към страни с високи доходи, които трупат ваксини“, каза О’Брайън.

Д-р О’Брайън каза, че е възможно допълнителните дози да осигурят допълнителна защита срещу Omicron, но все още има малко доказателства, че са необходими за предпазване от тежко заболяване.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар