Омутрената ЕНП: Бойкоборисовщината влезе в Европейската народна партия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всички знаем какво означава абревиатурата ЕНП: Европейска народна партия. Знаем, че тя е и най-голямата група в Европарламента със 186 депутати.

Датата 8 октомври 2020 г., когато Европарламентът одобри резолюцията срещу гербаджийското правителство, е на път да се окаже водоразделна за нея. До тази дата партията може и да е имала основания да се нарича с рожденото си име, но след тази дата това име вече й отесня и тя „наедря“ за нов политически бранд. Ясно е защо: напудри се с мутренската политика на Бойкоборисовщината. Цели 156 депутати от парламентарната й група гласуваха срещу резолюцията, а това е над две трети от групата й в Европарламента. И над половината от всички гласували срещу одобрената все пак резолюция. Вярно, че 23 евродепутати от групата й се въздържаха, а шестима гласуваха дори против, но на фона на мнозинството това е капка в морето. Всъщност, главната контраатака срещу резолюцията и най-масираният поддържащ огън за ГЕРБ дойде именно от ЕНП.

Някои у нас може и да се гневят на такава интерпертация за ЕНП, но нека свалят идеологемните си очила и да видят фактите.

ЕНП „еволюира“, защото не осъди примерно яловия парламентарен контрол над правителството или непропорционалната полицейска намеса срещу журналисти и протестиращи, или пък липсата на законова база за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

ЕНП наистина „израсна“ до мутренско ниво, защото се оказа, че не й пука от незаконните и прекомерни одити на частни предприятия, подкрепили протестите. Или от тревожната липса на отчетност в съдебната система. Както и от влошаването на свободата на словото, от липсата на прозрачност и разнообразие на медийната собственост, от масовото (пре)насочване на европари за медийния комфорт на правителството.

Нещо повече, ЕНП „дорасна“ да намигне и на корупцията, при която европарите на данъкоплатците отиват за обогатяване на среди, близки до управляващите. Тя отиде толкова надалеч в новото си амплоа, че накара холандския премиер Марк Рюте да изплаче: „Този съюз става все по-безсмислен и абсурден. Народът на България се е вдигнал на протест срещу корупция, която краде от парите на холандските данъкоплатци. В същото време в Европейския парламент не само не се разследват крадците, но дори им се осигурява „чадър“ и закрила. Намирам това за гротеска…“.

Да се прехвърлим и на родна земя. Едно нещо не може да се отрече на Бойко Борисов. След като толкова бойко рушеше у нас демокрацията,  върховенството на закона, справедливостта,  здравеопазването и какво ли не още, той взе на мушка и Европа. Няма как да му се отрече „майсторлъкът“, с който превърна ЕНП в намутрена партия.

Юри Михалков, „Дума“

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар