Онлайн хазартът става все по-завладяващ за младото поколение – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Експерти предупреждават за увеличаване на интернет хазарта сред младежите в Турция и по света, като се има предвид широкото използване на мобилни устройства, което се е увеличило значително през последните няколко години, предава „Дейли Сабах“.

Подчертавайки, че броят на сайтовете за залагания във виртуална среда се е увеличил, д-р Дженгиз Сойлу, който е психиатър, посочи, че честотата на използване на тези сайтове от младежите се е покачила рязко.„Увеличаването на пристрастяването към виртуалните хазартни игри предизвика сериозни социално-икономически и психически проблеми в Турция и по света. То се превърна във важен проблем на общественото здраве, особено сред младите хора“, подчерта той.


Наричайки 21-ви век „век на пристрастяването“, здравният специалист обясни, че „виртуалните хазартни зависимости“, които са доста разпространени сред младежите поради лесния достъп до интернет, сега са станали по-лесни със съществуването на „незаконни и виртуални казина“.

По-нататък той добави, че игрите за спортни залагания, които са лесно достъпни по интернет, са тези, които привличат все повече младите хора. „Фактът, че тези залози могат да се правят, проследяват, внасят и теглят лесно по интернет, също увеличава риска от пристрастяване“, отбеляза Сойлу, цитиран от БГНЕС.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) разпространението на хазартните игри сред възрастните възлиза средно на 3%. Сойлу обаче посочи, че макар този проблем да е по-разпространен сред мъжете на възраст между 40 и 50 години, средната възраст на пристрастените напоследък намалява.

„Изследване, проведено от Британската комисия по хазарта през 2021 г., разкри, че децата и младите хора са изложени на значителен риск от хазартни разстройства“, каза той и добави, че според същото изследване приблизително 350 милиона души по света проявяват някакъв вид проблемно хазартно поведение всяка година. Едва 10% от тях обмислят възможността да се подложат на терапия, а още по-малко продължават лечението си.

По отношение на причините, които подтикват хората към хазарт, Сойлу подчерта, че сред основните причини са търсенето на тръпка и желанието да се избяга от нежелани емоции и мисли. Социализацията е друга причина младите хора да се отдават на такива дейности.

По отношение на патологичната хазартна зависимост като психично заболяване, Сойлу заяви, че хората се потапят изцяло в хазарта и не могат да се спрат въпреки негативните последици.

Той каза, че хазартът често нарушава ежедневните дейности и често се превръща в основен приоритет на човека, като по този начин го въвлича в порочен кръг, от който няма изход.

“Този порочен кръг води до много негативни последици, като например сериозни финансови загуби, проблеми в семейството, насилие и разводи, както и до много други негативни психологически последици като депресия, нарушения на съня и дори самоубийство“, обясни Сойлу, като подчерта, че хората, които изпитват такива симптоми, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар