ООН: Газа е пред колапс. Общественият ред се срива. Цари дива атмосфера след залез

ООН: Газа е пред колапс. Общественият ред се срива. Цари дива атмосфера след залез

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Общественият ред в ивицата Газа се срива, особено след стъмване. Това заяви Томас Уайт, директор по въпросите на Близкоизточната агенция на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и организация на работата (БАПОР) в палестинския анклав.

Общественият ред в Газа се срива. По улиците цари дива атмосфера, особено след стъмване. Някои конвои с хуманитарна помощ са разграбени, а превозните средства на ООН са замеряни с камъни. Обществото е на ръба на пълен колапс“, написа той на страницата си в социалната мрежа X (преди това Twitter). БАПОР продължава да предоставя ограничена помощ на населението, казва Уайт.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в сряда за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, при което „средствата за оцеляване могат да бъдат възстановени и хуманитарната помощ може да бъде доставена безопасно и своевременно„.

От канцеларията на генералния секретар заявиха, че това е първият случай, в който той изпраща писмо до председателя на Съвета за сигурност по време на своето управление на световната организация, възползвайки се от член 99 от Устава на ООН, съгласно който генералният секретар „има право да представи на вниманието на Съвета за сигурност всеки въпрос, който по негово мнение може да застраши поддържането на международния мир и сигурност“.

Източник: ТАСС


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар