ООН: Джулиан Асандж е жертва на политическо преследване и юридически произвол

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Според Нилс Мелцер, специален докладчик на ООН за предотвратяване на изтезанията, Джулиан Асандж е „преследван заради разкриването на военни престъпления, изтезания и корупция“.

Фактите по делото на Джулиан Асандж, основател на WikiLeaks, чиято екстрадиция от Обединеното кралство искат властите на САЩ, неопровержимо свидетелстват за политическо преследване и юридически произвол. До това заключение стигна специалният докладчик на ООН за предотвратяване на изтезанията Нилс Мелцер, след като разгледа досието на австралийския правозащитник.

„След като проучих делото на Асанж, открих неопровержими доказателства за политическо преследване, правен произвол, изтезания и умишлено малтретиране“, съобщи Мелцер в августовския брой на френското списание Le Monde diplomatique. Отговорните за това държави отказват да сътрудничат за започването на разследването въз основа на изискванията на международното право.

Според оценката на специалния докладчик на ООН основателят на WikiLeaks „е бил преследван заради разкриването на военни престъпления, изтезания и корупция“. Мелцер нарече делото на Асандж „история на преднамерен правен произвол в западните демокрации, които се опитват да се представят за еталон в областта на правата на човека“. „Това е също така история за разузнавателни агенции, които се сговарят в тайна от националните парламенти и обществеността“, добави експертът.

Двойни стандартиСпециалният докладчик на ООН обърна внимание на „медийната манипулация с цел изолиране и демонизиране на Асанж“. С изключение на няколко вестникарски колони, отбелязва авторът, нито едно голямо издание не е протестирало срещу „грубото нарушаване на законовите процедури и унижаването на човешкото достойнство“. „Никой не е призовал съответните правителства да отговарят за своите престъпления и корупция“, отбелязва Мелцер. – Никой нямаше смелостта да задава неудобни въпроси на политическите лидери.“

Мелцер критикува двойните стандарти и посочва, че през 1998 г. британските власти отказват да екстрадират бивш чилийски диктатор Аугусто Пиночет, по време на чието управление стотици испански граждани са убити и изчезват безследно. Лондон възприема различен подход в случая с Асанж: миналия месец британските власти решиха да го екстрадират в САЩ, където 51-годишният австралиец е изправен пред 175 години затвор по кумулативни обвинения в разкриване на класифицирана информация.

Френските експерти припомнят, че Асанж публикува милиони поверителни документи, свързани с действията на американската армия в Ирак. WikiLeaks публикува множество документи, които показват, че ЦРУ на САЩ може да използва компютърни вируси, за да извършва кибератаки „под фалшив флаг“.

Жертва на психологическо изтезание

Бившият адвокат на Асандж Ерик Дюпон-Морети, който сега оглавява френското министерство на правосъдието, нарече обвиняемия „жертва на дългогодишно психологическо мъчение“. Адвокатът предупреди, че екстрадирането в САЩ ще противоречи на идеалите за правата на човека и ще създаде опасен прецедент по въпроса за свободата на словото. Адвокатът припомня, че Асанж е помогнал да се разкрие, че САЩ са шпионирали френските президенти Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд.

През последните три години австралийският правозащитник е държан в строго охранявания затвор Белмарш. През юни Уестминстърският магистратски съд в Лондон издаде заповед за екстрадирането на Асанж в САЩ.

Източник: tass.ru

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар