ООН: Замърсяването е благоприятно за супербактериите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Намаляването на замърсяването от фармацевтичния и селскостопанския сектор е от съществено значение за борбата с разпространението на устойчиви на лекарства супербактерии, които могат да убиват до 10 милиона души годишно до 2050 г., предупреждава ООН в доклад за околната среда, цитиран от Франс прес.

Става все по-очевидно, че околната среда играе ключова роля в развитието, предаването и разпространението на антимикробна резистентност (AMR)“, се посочва в доклада.Въпросната резистентност възниква, когато микроорганизми като бактерии, вируси, паразити или гъбички развият устойчивост към антимикробни лечения, на които преди това са били податливи.


Антибиотичната резистентност е считана за заплаха от Световната здравна организация (СЗО), която се опасява, че светът върви към ера, в която обикновените инфекции могат да започнат отново да убиват.

Приблизително 1,27 милиона смъртни случая са пряко приписани на резистентни към лекарства инфекции през 2019 г. според ООН. До 2050 г. броят им може да достигне до 10 милиона годишно.

Тази резистентност се насърчава от прекомерната употреба на антибиотици, но ООН посочва и други, по-рядко изтъквани фактори: тя е тясно свързана с тройната планетарна криза на изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и природа, и замърсяването и отпадъците.

Замърсяването, особено от фармацевтичната промишленост и селското стопанство, позволява на антимикробните вещества да попадат в околната среда, като се започне от реките.

Проблемът е сериозен, защото реките често са източник на питейна вода. Става въпрос за тиха пандемия“, казва микробиологът Джонатан Кокс от британския университет “Астън”, който не е участвал в изготвянето на доклада.

ООН от своя страна предлага набор от решения, насочени към секторите, които допринасят за проблема.

Към фармацевтичната индустрия например е отправен призив да осигури адекватно ограничаване и третиране на отпадъците и отпадните води. Експертите препоръчват

болниците също да инсталират специални системи за пречистване на отпадни води и да осигуряват изхвърлянето на лекарства. Сред препоръките към селското стопанство е да бъдат преразгледани антимикробните ограничения.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар