ООН съобщи за обстрел с тежки оръдия по град в Северен Дарфур

ООН съобщи за обстрел с тежки оръдия по град в Северен Дарфур

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Координаторът за Судан на Службата на ООН по хуманитарните въпроси Клементина Нквета-Салами съобщи през тази нощ, че срещу град Ел Фашер се стреля с “тежки оръдия”, което заплашва около 800 000 цивилни, избягали в административния център на суданския щат Северен Дарфур, предаде Франс прес.

“Употребата на тежки оръдия и атаките срещу гъсто населените райони в и около Ел Фашер” причиняват “многобройни жертви”, се казва в изявление, публикувано в социалната мрежа “Екс”, в което се призовават “всички страни” да пощадят града.

“Ранените цивилни се транспортират по спешност до болницата в Ел Фашер”, каза координаторът на ООН и добави, че “цивилните, които се опитват да избягат, са хванати в капана на интензивните боеве”. Това насилие “застрашава живота на повече от 800 000 души”, живеещи в града, добави тя.

От повече от година в Судан се води гражданска война между армията, ръководена от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) на бившия му заместник, превърнал се в негов съперник, генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като “Хемети”.

Във войната загинаха десетки хиляди хора. В Ел Генейна, административната столица на Западен Дарфур, по данни на ООН са убити между 10 000 и 15 000 души, посочва АФП.

Жителите на Ел Фашер, намиращ се на около 400 км източно от Ел Генейна, и единствената столица от петте щата Дарфур, която не е в ръцете на СБП, се опасяват от подобен сценарий.

По данни на ООН градът, в който живеят 1,5 милиона души, включително 800 000 разселени лица, досега е бил сравнително пощаден благодарение на несигурния мир, договорен между местните въоръжени групировки и СБП.

Миналия месец обаче двете основни въоръжени групировки изоставиха неутралитета си, за да се бият на страната на армията, а в отговор паравоенните формирования на СБП обкръжиха града.

Както армията, така и паравоенните формирования са обвинявани в безразборно обстрелване на цивилни райони и възпрепятстване на преминаването на хуманитарна помощ, като СБП са обвинявани конкретно в етническо прочистване и престъпления срещу човечеството, отбелязват АФП и БТА.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар