Опасен дезинфектант е продаван на държавата през обществени поръчки

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дезинфектантът за ръце, използван от изборните комисии и гласоподавателите на 4 април, е със съдържание, което не отговаря на изписаното на етикета, и е довел до заблуда на потребителите. Това доказват химичните анализи, направени по поръчка на Българското национално радио и от фирмата производител във Велико Търново.

Разследване на кореспондента на БНР показа, че няма държавен орган, който ефективно да контролира какво има в дезинфектантите.

 

40 тона дезинфектанти за ръце на великотърновската компания „Хигиенно-медицинска индустрия“ (ХМИ) бяха доставени на половин цена на Здравното министерство от сливенска фирма прекупвач за последните парламентарни избори.

Химичен анализ от държавна лаборатория, възложен от БНР, доказа, че съдържанието на дезинфектанта, използван на 4 април, не отговаря на изписаното на етикета. Липсва активното вещество хлорхексидин, количеството на етанола е по-малко, установява се и недопустимото наличие на отровния алкохол метанол.

Фирмата производител направи свое изследване, което даде аналогични резултати. „Подведени сме от доставчиците на суровини“, посочи Виктор Азманов, управител на ХМИ:

„Ние потвърждаваме, че има допусната грешка, за която сме си направили доклади, протоколи от изпитвания, наказания, регрес към доставчика. Ние сме изтеглили всичко налично от пазара“.

Бойко Борисов с Виктор Азманов и Евгени Костадинов в ХМИ

Игнат Арсенов, главен директор в дирекция „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите, заяви, че Комисията не може да се произнесе за нарушението със заблудата на потребителите с тези колосални количества дезинфектанти за изборите:

 

„В конкретния случай  тези продукти не се предлагат на крайни потребители за продажба, и съответно за тях е отговорен да се произнесе Министерството на здравеопазването“.

Няма нито един държавен орган, който да контролира какво има в дезинфектантите. От Регионалните здравни инспекции контролът е само по документи, но не и с изследвания, потвърди Йорданка Илиева от столичната РЗИ:

„Не правим анализ на дезинфектанти. Нали трябва да имаме методи за тази работа“.

Предстои служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров също да осигури дезинфектанти и лични предпазни средства за изборите на 11 юли.

 

Разследване на Здравка Маслянкова, излъчено преди месец в предаването „Хоризонт за вас“, разкри как бяха похарчени 2,1 милиона лева от предишния здравен министър Костадин Ангелов и за груби разминавания по доставките за противоепидемичните мерки за изборите на 4 април.

За втората част от разследването Българското национално радио възложи и заплати химичен анализ на проба от дезинфектанта за ръце, който беше използван на изборите преди месец.

Резултатите от изследването доказват, че на етикета на дезинфектанта пише едно, а съдържането е друго, което е грубо нарушение и въвежда потребителите в заблуда.

От фирмата производител признаха за грешката и заявиха, че след проверката на БНР, установила нарушението, са изтеглили от пазара количествата от проблемната партида.

На парламентарните избори на 4 април България буквално беше залята със 73 тона и половина дезинфектанти. За тях по два договора Министерството на здравеопазването плати на две фирми прекупвачи 507 724,80 лв. В разследване на БНР, излъчено на 16 април, разкрихме по Закона за достъп до обществената информация, че извън предварителното обявление на Здравното министерство, надлимитно тогавашният здравен министър Костадин Ангелов на 12 март сключва договор със софийската фирма „Профиклийн“ за доставка на два тона и половина дезинфектант за ръце в опаковки по половин литър, производство на свиленградската фирма „Бест козметикс“. Основната доставка на дезинфектанти беше осигурена от сливенската фирма „Килвид“, която по договор от 8 март с министър Ангелов достави същия ден 71 тона дезинфектанти, производство на великотърновската фирма „Хигиенно-медицинска индустрия“. Производителите не знаеха. Тогава съсобственикът на ХМИ Виктор Азманов заяви:

„Не сме правили доставки към Министерство на здравеопазването във връзка с изборите. Ние нямаме договори, ние не сме извършвали такава доставка“.

Договорът и доставката, направена от сливенската фирма прекупвач, на цени два пъти по-ниски от заводските, породи въпроси дали съдържанието в опаковките, които стигнаха до изборните секции, е годно да осигури адекватна защита на хората срещу коронавируса и отговаря ли съдържанието на изписаното на етикета. Това може да бъде установено чрез качествен и количествен химичен анализ.

Под претекст, че лабораториите им не са акредитирани, анализ да направят отказват два от водещите български университети с химически факултети.

Отказват и няколко частни лаборатории, които преди това споделят, че нямат акредитации, но са правили анализи на дезинфектанти на фирми производителки и с издадените от тях документи компаниите са регистрирали дезинфектантите си в Министерството на здравеопазването за търговия с биоциди.

Много от дезинфектантите, раздадени по секциите за 4 април, останаха. От една от общините ми предоставят опаковка с дезинфектанта за ръце. Тя е една от 80-е хиляди опаковки по половин литър, произведена от великотърновската компания и доставена на половин цена от сливенската фирма прекупвач на Здравното министерство. Искам да проверя дали съдържанието на активните вещества етанол и хлорхексидин диклюконат отговаря на написаното на етикета. Чрез хроматографски анализ може да се докаже етанола, но не и какъв вид е този спирт – дали е евтиният денатуриран, който не е за приложение на хора, или е така нареченият медицински спирт, коментира Емил Митев от една от частните лаборатории, потърсени за възлагане на анализа:

„Спиртът за такива цели е доста скъп. Има два вида спирт. Спиртът с денатуранти не трябва да се докосва до лигавицата на човека, той е за промишлени цели. Когато е с денатурант, спиртът е доста по-евтин, защото е за промишлени цели, пък и митата му са различни. Не можем да докажем какъв е видът на етанола. Все е етанол в химията“.

От извършено химическо изследване на съдържанието на дезинфектанта за ръце, използван на изборите на 4 април, става ясно, че има грубо нарушение на Наредбата за етикетирането и въвежда потребителя в заблуда.

На 29 април държавната лаборатория „Ел Би Булгарикум“ направи качествен и количествен анализ на проба от дезинфектанта с партиден номер 000010522, произведен на 28.02.2021 г. и с разрешение за употреба от МЗ № 2537-3/08.02.2020. Резултатите показват, че няма и следа от активното вещество хлорхексидин диклюконат. Според етикета на дезинфектанта, от това вещество, имащо най-силно дезинфекциращо действие, трябва да има 0,5 грама в 100 грама продукт. Съдържанието на етанол е 70,7 грама на 100 грама продукт, което също е отклонение от данните върху етикета – 72 грама на 100 грама продукт.

Смущаващ е фактът, че в дезинфектанта за ръце, използван на изборите, има и метанол, което е недопустимо. Изследването доказва наличие на 0,125 грама в 100 грама продукт.

Химичният анализ беше направен по поръчка на БНР от професор Жечко Димитров, ръководител на лабораторията „Ел Би Булгарикум“, който заяви:

„Аз не бях чувал за дезинфектант, който съдържа и етанол, и хлорхексидин. Много често в етанола, който е техническо качество, има метанол, но той е в минорен процент, той е в неопасен процент. Факт е, че това количество етанол е достатъчно, за да обезпечи функционалност на дезинфектанта от хигиенна гледна точка, а вече няма хлорхексидин – явно не съответства на етикета“.

От химичното изследване може да се направи обосновано предположение, че за производството на дезинфектанта е използван значително по-евтиния технически или денатуриран спирт, а не медицински.

От ХМИ, фирмата производител на дезинфектанта, оспориха резултатите на професор Жечко Димитров и направиха свое изследване на проба от тази партида в заводската си лаборатория, която също не е акредитирана. Анализът от 10 май също доказва съдържание на недопустимия метанол. Как се появи метиловият алкохол в дезинфектанта – вината е на фирмата доставчик на спирта, посочи Антония Иванова, ръководител на лабораторията на ХМИ:

„Спиртът, който е използван, е на „Захарни заводи“. Той идва със сертификат, в който не е упоменато, че има метанол. Ние входящ контрол на спирт правим с измерване на количественото съдържание на спирт. Изрично е обяснено, че съдържа по анализен сертификат само етанол, изопропанол и другите, които са денатуранти, защото ние използваме денатуриран спирт. Денатурираният спирт на „Захарни заводи“ е подартикул 95, който е одобрен за влагането на биоциди от група 1. Не съм правила анализ на спирта, използван като суровина за тази партида“.

 

Анализът на проф. Жечко Димитров и анализът в заводската лаборатория на ХМИ са категорични, че в партидата от този дезинфектант, доставена на Здравното министерство и използвана на изборите,

няма активното вещество хлорхексидин диклюконат, което трябва да се съдържа, според информацията на етикета.

Във фирмата производител беше предизвикана вътрешна проверка. „Вината е на доставчика на суровината“, посочи управителят и съсобственик на ХМИ Виктор Азманов:

„В Търново не се правят анализи. Благодаря ви за обаждането“.

Какво има в дезинфектантите не може да установи и столичната РЗИ:

„Не правим анализ на дезинфектанти. Ние конкретно работим само белина, имаме такъв метод. Нали трябва да имаме методи за тази работа“.

От Столичната РЗИ препоръчаха за химичен анализ на дезинфектантите от изборите Националния център по заразни и паразитни болести, ръководен от проф. Тодор Кантарджиев. И там се оказва, че не правят качествен и количествен анализ на дезинфектанта, посочи Милена Митева от лабораторията по дезинфекция и стерилизация:

„Само ефективност правим при нас, ние сме дезинфекция и стерилизация и правим ефективност на дезинфектанти. В случая работим само с бактерии, можем да докажем бактерицидно и фунгицидно действие на дезинфектанта“.

 

За разследването на БНР с нарушенията по доставките за осигуряване на противоепидемичните мерки за изборите на 4 април е сезирана Специализираната прокуратура, която не реагира.

Предстои служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров също да осигури дезинфектанти и лични предпазни средства за изборите на 11 юли. Тепърва ще стане ясно за колко пари, по каква процедура и кои фирми ще направят доставките, както и дали новият здравен министър ще направи проверка на действията на предшественика си професор Костадин Ангелов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар