Запорожка АЕЦ

Опасността от ядрен инцидент, който ще засегне цяла Европа, е изключително голям

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тристранна среща между президентите на Украйна и Турция – Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган, и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се проведе в украинския град Лвов.

Това беше по-скоро стъпка. Основните акценти са свързани с предотвратяване на глобални катастрофи. Беше постигнато споразумение за продоволствената криза, вече се осъществява експорт на украинско зърно. Вторият акцент е ситуацията около Запорожката АЕЦ. Необходимо е да се спре огънят около нея, след това да се влезе в политически процес. По АЕЦ-а стрелят украинци. Опасността от ядрен инцидент, който ще засегне цяла Европа, е изключително голям. Това каза за Bulgaria ON AIR международният анализатор и дипломат Любомир Кючуков.

„Във вътрешен план предстоят избори. Външнополитически успех е изключително важен за Ердоган. В международен план Турция успя да се превърне в регионален лидер и глобален фактор. Ердоган се бои от радикална ислямизация, той няма да я допусне в Турция“, посочи Кючуков.

По думите му, големият проблем е, че никой не иска примирие.

„И Русия, и Украйна смятат, че могат да получат допълнителни предимства в хода на войната, които след това да бъдат фиксирани в рамките на политически преговори. ЕС и НАТО помагат войната да продължи, не оказват натиск да бъде прекратена. Помагаме като политическа позиция и с доставката на оръжия“, каза още Любомир Кючуков.

„Руското настъпление е лимитирано, но отсъства украинско контранастъпление. Военните действия продължават, но не водят до разрешаване на конфликта“, изтъкна Кючуков.

„Започнахме да приемаме войната като морално оправдан инструмент за решаване на проблеми“, отбеляза той.

Диалогът е възпрепятстван заради пълната липса на доверие, а Европа е основният страдащ от войната, освен двете воюващи страни, стана ясно още от думите на дипломата.

„Русия ще се опита да установи пълен контрол върху вече завладените територии, може би със стремеж да ги разшири в посока юг. Дори Русия да спечели войната, тя трудно ще спечели мира“, завърши Любомир Кючуков.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар