Опасно предупреждение: АЕЦ „Козлодуй“ е изправена пред заплаха от ядрена авария

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерът на АБВ Румен Петков сигнализира за редица смущаващи процеси и процедури в българската енергетика.

Един от тях според него е свързан с обществена поръчка и откриване на процедура с пряко възлагане за АЕЦ „Козлодуй”, с което се посяга грубо върху интереса на българската държава, сигурността на централата и се обслужват чужди интереси.

„Общо казано, ние ще дадем 3 млн. лв. на „Уестингхаус-Швеция“, за да ни напишат анализ колко е хубаво тяхното гориво.

За това ние от АБВ се обърнахме към редица анализатори и те считат, че това е един експеримент, който представлява посегателство върху сигурността на двата блока, допълни той, цитиран от пресцентъра на партията.

Писмо от страна на тогавашния шеф на ЕВРАТОМ – Агенция по доставките Стаматиос Цалас от 2016 г. е изключително цинично и е ярък пример на политически рекет и демонстрация на зависимост на висш държавен чиновник“, посочи Петков.

„При положение, че всяка ядрена централа има възможност да избира между френско, канадско, руско, американско ядрено гориво, този висш държавен чиновник да пише писмо, в което императивно разпорежда да се вземе ядрено гориво от „Уестингхаус-Швеция“, е цинизъм.

Това е една от причините в Европа да се насажда евроскептицизъм, избиващ в евроомраза.

Тук има или рушветчийство на много високо равнище, или форма на зависимост.

За нас от АБВ е непонятно защо парламентарната комисия по енергетика не се противопоставя на това решение и то не е подложено на парламентарен контрол”, допълни той.

Според него всички централи в Европа, които са работели с това гориво, имат проблеми от инженерно-техническо естество, което означава, че буквално държавата ни се използва като опитно зайче за тестване на ядрено гориво, което се е провалило веднъж в Чехия и в Украйна.

“Ако българската държава не каже: „Не!”, то българските институции ще станат съучастници в създаване на предпоставки за сериозен ядрен инцидент в Козлодуй“, заяви председателят на АБВ.

Той сигнализира и за нередности в обществени поръчки, свързани с газопреносната мрежа. „На 2 март 2016 г. е открита процедура по обществена поръчка за изграждането на транзитен газопровод за Турция в участъка КС „Лозенец” до ОС „Недялско”. Този участък е с дължина 20 км. и е остойностен на 47 128 000 лв. без ДДС – по 2,5 млн. лв. на километър.

Когато се изгражда 180-километровия колектор България – Гърция, той е определен на 290 млн. лв., което е 1,6 млн. лв. на километър. Значи някой краде 1 милион на километър или „Булгартрансгаз“ не знаят какво поръчват. Този някой в случая е „Главболгарстрой”, поясни Румен Петков.

„Поръчката е от март месец 2016 г., когато е подписан договор, срокът на изпълнение е 18 месеца, а в публичното пространство се обяви, че отсечката ще бъде открита и въведена в експлоатация на 2 август от министър-председателя. Забавяне с 11 месеца на най-скъпото газопреносно съоръжение в страната. Министър-председателят трябва да знае, че отива да открива обект, който е оскъпен с 25 милиона лева и някой ще си бърше ръкавите с него. Ако отива, трябва да знае откъде започва разпределението на тия 25 милиона. И тук големият въпрос е – защо в НС това не направи впечатление на никого?”, коментира лидерът на АБВ.

По думите му обществената поръчка също се прави със специфични изисквания, на които да отговаря единствено „Главболгарстрой“, като същевременно има основание да счита, че са били предложени немски тръби и в последствие са били заменени с по-евтини. „Изключително смущаващо е предвидения ремонт и реконструкция на 4 газ станции, като три от тях вече са били модернизирани и открити през 2016 г.“, обяви още Петков.

„Това са компресорните станции в Странджа, Лозенец, Ихтиман и Петрич, които преди две години са били модернизирани на обща стойност над 200 млн. лв. Сега е обявена процедура за реконструкция на 3 от тях, на обща стойност 150 млн. лв. – Лозенец, Ихтиман и Петрич. Още повече, че две от тях вероятно ще бъдат изведени от газопреносния поток“, каза Петков.

Не на последно място той коментира приемането на една тежка лобистка поправка в Закона за енергетиката, която засяга стратегически интереси на България за реализиране на газов хъб. Те са свързани с концесията, която е единствено и само за добив на природен газ от икономическата ни зона в Черно море. „Концесионерът ни към този момент е „Петрокелтик“ ООД -Люксембург.

Концесионерът през последната година системно не изпълнява концесионния си договор. Ние от АБВ ще настояваме в МОСВ да бъде направен сериозен анализ на извършеното и неизвършеното от него. Самият той преди няколко месеца е поискал прекратяване на концесията с аргумент, че не може да я изпълнява. Имаме основание да считаме, че в резултат на неустойки дължи на държавата десетки милиони”, подчерта председателят на АБВ. „Вместо да се вземат мерки, се прави промяна в закона, в която изрично се разрешава такъв тип съоръжения да могат да действат в перспектива. С тази промяна се обслужва стриктно интереса на концесионера, който вече е внесъл молба в КЕВР с искане за издаване на такъв тип лиценз“.

Петков е категоричен, че ще сезира МОСВ за тези нарушения, както и че има основание да се счита, че концесионерът не изпълнява екологичните норми и изискванията за изхвърляне на отпадните води със съдържание на цианид, олово и арсен и те до момента са били изхвърляни в Черно море.

„Даваме тези примери с цялото смущение, че са източник на корупционни практики. Обезпокоени сме от факта, че това също не смущава никой в Народното събрание. Това са парите на България и някой ги краде. Една част от тях с участието на 240 народни представители. БСП на първо място, подкрепени от ГЕРБ. Това, което коментирам, не е обект на парламентарен контрол. Значи в парламента няма опозиция”, категоричен бе Румен Петков.

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !

loading…
0MORE IN ВАЖНО phpp8kzre_800x_КС поряза пълзновенията на сатанизма: Истанбулската конвенция не отговаря на Конституцията на Р България! Ето и мотивите…ЮЛИ 27, 2018 READ MORE
bg3Дошло е времето отново да се чуе гласът на българите! Ние не сме роби!ЮЛИ 27, 2018 READ MORE
sharkovo-555887-810×0Престъпна некомпетентност на БАБХ и МВР! Загробват избитите животни във вододайната зона на Шарково! ВИДЕОЮЛИ 21, 2018 READ MORE
20150113232957-1Мариана Христова разкри нещо чудовищно: Актовете на БАБХ не подлежат на съдебен контрол, над тях е само БогЮЛИ 19, 2018 READ MORE
BABA337НЯМА ПРИЗНАЦИ ЗА ЧУМА, пише в доклада на Центъра за оценка на риска към МЗХГЮЛИ 16, 2018 READ MORE
epa06073287 Russian President Vladimir Putin (L) and US President Donald J. Trump (R) meet on the sidelines of the G20 summit in Hamburg, Germany, 07 July 2017. The G20 Summit (or G-20 or Group of Twenty) is an international forum for governments from 20 major economies. The summit is taking place in Hamburg from 07 to 08 July 2017. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDITПаника в ЕС преди “Деня Х”: Путин и Тръмп делят света и Европа на нови сфери на влияние, кой къде попада… ОБЗОРЮЛИ 15, 2018 READ MORE
ПЛЪЗНИ ЗА ОЩЕ РЕКЛАМА
НАЙ-ЧЕТЕНИ
ПОСЛЕДНИ
cc Чешка телевизия засне как кацат самолети с мигранти на летището в Безмер край Ямбол, у нас телевизиите мълчат…ВАЖНОЮЛИ 6, 2018 bdd3b4b30b89cfba3fde6fd81362363b Беновска бе пометена от Велизар Енчев в студиото на България он еър. Накрая се качи на масата и заголи бедра… (ВИДЕО)ПОЛИТИКАЮЛИ 7, 2018 баба9ca5dff12e7fa9b6faf9d06835755d88 Съседите: Избиха и козичките на баба Дора… линейка спря и й биха инжекцияОБЩЕСТВОЮЛИ 22, 2018 image1406723843585_i1 Един пловдивчанин на 26: Българките стават само да перат мръсни чорапи и да правят салата…ОБЩЕСТВОЮЛИ 29, 2018 full_daff2b46-499c-4d24-b6b7-d1ef4c211398 Борисов: Не съм излизал в отпуска от 17 години… на никой не му стигат доходите. И на мен не ми стигатПОЛИТИКАЮЛИ 27, 2018 antonii-galabov-95 Гълъбов: Чия е тази баба, госпожа Дора, лице на мизерията… президентът руши имиджа на институциитеПОЛИТИКАЮЛИ 20, 2018ЗДРАВЕ терапииbig_1313 Уникален случай: Българка роди след 30 химиотерапии здрава дъщеричкаЗДРАВЕЮЛИ 30, 2018 месо4_1620 Защо момичетата у нас масово имат кистозни яйчници, а на момчетата им…ЗДРАВЕЮЛИ 24, 2018 big_95921 Чиновническо безхаберие: От ТЕЛК върнаха дете с пристъпи! Момченцето и братчето му – оставени на грижите на баба имЗДРАВЕЮЛИ 21, 2018 Dots.-Genoveva-Staykova-663×336 Доц. д-р Геновева Стайкова: Овцете в Странджа е можело да бъдат спасени, в Турция няма обявено нито едно огнище на чумаЗДРАВЕЮЛИ 15, 2018TITLETOPРУСИЯПУТИНБОРИСОВСАЩТРЪМПЕСБЪЛГАРИЯРАДЕВНАТОГЕРБМИГРАНТИЕВРОПАСИРИЯИЗБОРИРУСКИТУРЦИЯМЕРКЕЛКАТАСТРОФАБЕЖАНЦИО Новини
ОNovini публикува статии от множество източници с цел бърза информираност на интернет обществото. Всички статии са публикувани от различни автори, които носят индивидуална отговорност над публикациите. Основната идея е наблягане на важните теми от деня, които никой читател не бива да пропуска. Също така предоставя възможност за създаване на разследвания въз основа на информация в пощата от читатели. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ аец0000250792-article3 Опасно предупреждение: АЕЦ „Козлодуй“ е изправена пред заплаха от ядрена аварияВАЖНОЮЛИ 30, 2018 bivsh-agent-na-kgb-putin-samo-organizira-svalyaneto-na-ruskiya-samolet-26-12-2015-03-08-29 “Вашингтон пост”: Това не е КГБ-то от времето на дядо ви, сега е в интернетАНАЛИЗИЮЛИ 30, 2018 POR43 Психиатрия България! С вълча урина ще спираме дивите прасета на границата с РумънияОБЩЕСТВОЮЛИ 30, 2018 TRAUR-SVESHT-543523T_14-640×381 Сломена от дългове жена полетя от 8 етаж! Остави писмо, за да благодари на тези, които й помагаха…ИНЦИДЕНТИЮЛИ 30, 2018TOPРУСИЯПУТИНБОРИСОВСАЩТРЪМПЕСБЪЛГАРИЯРАДЕВНАТОГЕРБМИГРАНТИЕВРОПАСИРИЯИЗБОРИРУСКИТУРЦИЯМЕРКЕЛКАТАСТРОФАБЕЖАНЦИПЛЕВНЕЛИЕВСОФИЯПРЕЗИДЕНТСЪДСАНКЦИИПОЛИЦИЯУБИЙСТВОГЕРМАНИЯВОЙНАМОСКВАСРЕЩАБСПМАЙКАУКРАЙНАДЕЦАНИНОВАЕРДОГАНОСТАВКАКРИМПРОУЧВАНЕ
Copyright © 2016 O Novini .

Психиатрия България! С вълча урина ще спираме дивите прасета на границата с Румъния

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар