Опашки за пенсии се извиха пред пощи в цялата страна

Опашки за пенсии се извиха пред пощи в цялата страна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дълги опашки се извиха в пощенските клонове в Пловдивско. Пенсионери чакат с часове, за да получат обещаните от правителството великденски добавки от 70 лева на човек, съобщи NOVA. Проблем има в пощенския клон в квартал „Тракия“. 

Опашки от пенсионери се извиха и пред една от станциите в Смолян, предаде „Дарик“. Според служители на гише, проблемът е от събота, като е спряно плащането към пенсионерите, както и плащанията на комуналните сметки. Пак според разкази на служители, проблемът не е само в Смолян, а в цялата страна. „За трети път идвам – в петък, събота, вторник. От Чирпан до тук. Казват, че системата не работела. Не мога да си взема пенсията и добавката от 70 лева“,  разказа жена от опашката в пловдивския квартал “Тракия“. И други възрастни хора се оплакаха, че се връщат 3-4 пъти. 


Срив в системата е предизвикал забавяне в изплащането на пенсиите, предаде bTV. В пощите работят с хартиен списък, което бави процеса. 

Възрастните предпочитат да си получават парите на гише, вместо с дебитна карта по банков път, защото с нея при теглене им удържат по 2 лева на транзакция. Пред банкоматите също ставали опашки в ден за пенсии и парите в машините свършвали, отбеляза “Марица“.

В понеделник от „Български пощи“ разпространиха информация, че дружеството е станало обект на кибератака и някои услуги са затруднени. От компанията увериха обаче, че няма опасност от прекъсвания при изплащането на пенсиите. 

„Наистина е имало хакерска атака към „Български пощи“, но не са стигнали до критична инфраструктура. Системните администратори са предприели защитни мерки и са започнали да местят такава инфраструктура към облаци. Атаката е била такава, че личните данни на хората не са изтекли и няма притеснения за пенсии, надбавки и други неща за хората“, обясни пред NOVA NEWS киберекспертът Ростислав Петров.

Според него тенденциите за такива опити и реални атаки ще нарастват пропорционално с дигитализацията.

Петров е убеден, че е нужно да се изгради една стабилна сигурност, за което са необходими средства и ресурси.

„От 2017-2018 година държавата предприема стъпки за защита, но трябва да се изградят държавни сектори за защита, които да са една крачка пред всички останали. Такива структури има в много държави“, категоричен е експертът.

 

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар