Операционната система на Apple попада под засилен надзор от ЕС

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ЕК обяви днес, че операционната система на Appleза таблети, iPadOS, ще бъде подложена на нови по-стриктни правила за конкуренцията, предвидени от регламента за дигиталните пазари (DMA), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тези правила се прилагат от началото на март за някои ключови услуги на петте американски компании от сектора – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, както и на китайското дружество ByteDance, собственик на TikTok, за да сложат край на злоупотребата с доминантна позиция.

В рамките на Apple операционната система за смартфони iOS, навигационната система Safari и магазина за приложения AppStore, вече са били определени сред услугите, подлежащи на новата регулация , която възнамерява да промени дълбоко практиките на цифровите мастодонти.

Apple разполага със срок от шест месеца, за да гарантира, че неговият iPadOS съответства изцяло на регламента за дигиталните пазари.

Ние ще продължим да си сътрудничим по конструктивен начин с ЕК, за да сме в съответствие с регламента за дигиталните права във всички определени услуги“, обяви Apple в комюнике.

Целта ни остава да предоставим най-добрите продукти и услуги на европейските ни клиенти, като същевременно смекчим рисковете по отношение на конфиденциалността и сигурността на данните, които налага регламентът за дигиталните услуги на клиентите“, добави компанията от Купертино, щата Калифорния.

Регламентът фиксира серия от задължения и забрани, предназначени да ограничат видовете нелоялни действия, които са довели до изключване или ограничаване на конкуренцията.

В случай на нарушения регламентът за дигиталните пазари предвижда глоби, които могат да достигнат 10 на сто от световния оборот на засегнатата компания и дори 20 на сто при рецидив.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар