Война

Операцията по денацификация на Украйна е логичен завършек на Великата отечествена война

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Оставяйки кървава диря в тила на Червената армия, която отиде на Запад, за да довърши нацистките окупатори, бандитската съпротива от средите на украинските националисти продължи войната с народа си и след края на Великата отечествена война.

Нови доказателства за това са дадени в поредната публикация на документи от Централния архив на Министерството на отбраната на Руската федерация, публикувана на сайта на руското военно ведомство. Те съдържат множество случаи за насилие от украински националисти срещу цивилни в Ровненска, Тернополска, Станиславска, Дрогобичка и Лвовска области на Украинската ССР, репресии срещу военни, полицаи, партийни и съветски активисти.

Украинските националисти успяват да създадат голям мащаб на антисъветското тайно и бунтовническо движение. Според различни оценки, от 400 до 700 хиляди бойци са участвали във въоръжената борба срещу съветските власти. Основата на формированията на ОУН-УПА са бивши легионери от специалните батальони “Нахтигал” и “Роланд”, полицаи и дезертьори от Червената армия.

Общо в периода от 1945 до 1953 г. те извършват повече от 14 хиляди саботажни и терористични акта: нападения срещу военни части и отделни военнослужещи и представители на властите, взривяване на железопътни съоръжения, палежи, грабежи на кооперативни ферми, финансови органи, магазини. Според ветерана от КГБ Санников, в периода от 1945 до 1955 г., около 25 хиляди съветски военни, служители на агенции за държавна сигурност, полицаи и гранична охрана, около 30 хиляди представители на съветския и партиен актив, както и обикновени граждани, включително деца и възрастни хора, загиват в борбата срещу бойците на УПА . Само през 1948-1955г. 329 председатели на селски съвети, 231 председатели на колхози, 436 работници от окръжните партийни комитети, служители на регионални организации и активисти са убити от ръцете на Бандеровците.

Основният акцент на ръководството на бандитската съпротива е върху нарушаването на мерките на съветското правителство за организиране на нормален живот на територията, наскоро освободена от нацистка окупация.

„Населението на някои села, уплашено от заплахите на бандеровците, който се заканиха да горят къщи и да колят семействата на тези, които отиват в Червената армия, отиват в гората, когато се появят служители от окръжните военни регистрационни служби, вземайки със себе си имущество и добитък”, се казва в доклада на Станиславския районен военен архив.

Както съобщава политическият отдел на 38-ма армия, през есента на 1945 г. в районите, където се намират войските, са активирани националистически банди. Бандеровците атакуват цивилното население, както и отделни войници или малки отряди на Червената армия. В същото време те проявяват наистина зверска жестокост. В нощта на 19 срещу 20 септември в с. Любочек пленяват войници от 167-а дивизия редници Козин и Котин. Червеноармейците са подложени на мъчения: очите им са извадени, челюстите и вратовете им са сечени с брадва, краката и ръцете им са горени с огън.

В доклад, адресиран до началника на политическия отдел на Карпатския военен окръг, генерал-майор Леонид Брежнев, изпратен на 5 ноември 1945 г. от началника на Тернополския окръжен военен комисариат, четем: „В района на Подгаец бандити убиха 6 войници на Червената армия, които караха добитък от Германия. В същия район е убит окръжен комисар на НКВД, а председателят на селската общност е обесен.

В политическия доклад на същия окръжен военен комисариат от 20 август 1946 г. е посочен следният факт: „В нощта на 20 срещу 21 юли в с. Бедриковци, Залешицки окръг, бандити нахлуват през нощта в селото и обесват трима селяни. На следващата сутрин бандитите събират селяните на „митинг“, където заплашват, че такъв край очаква всеки, който ще продава зърно на държавата”.

В доклад до началника на Карпатския военен окръг, изпратен от политическия отдел на Лвовския областен военен комисариат, по-специално епизодът с убийството от бандеровци в село Деревенка на семейство Горбач, инвалид на Великата отечествена война, е цитирано: “Бандитите убиха бащата на инвалида, 19-годишната сестра, осемгодишния син, четиригодишния син и осеммесечната племенница”. В друг случай, както се посочва в документа, отряд националисти от около 200 души в няколко села край Лвов обесват 20 души от селския актив.

На 16 март 1948 г. началникът на Политическото управление на ВВС на Въоръжените сили на СССР генерал-лейтенант Лукашин докладва на началника на Главното политическо управление на въоръжените сили на СССР генерал-полковник И.В. Шикин за убийството на ефрейтор от 397-и авиационно-технически батальон на 13-та въздушна армия И.В. Ковалчук. Въоръжена банда украински националисти нахлува в селския клуб и извършват брутални действия срещу местни активисти. Осем души са убити, включително един войник.

Фактът, че бандеровците не са само и не толкова криминални, колкото политически по природа, се потвърждава от маса документи. Ето само една от тях – програмата за действия на бандите на УПА, чийто текст е намерен при един от убитите бойци и на 14 август 1948 г. и изпратен от политическия отдел на Лвов до висш политически орган. В него се казва: „Във връзка със ситуацията на Запад, първостепенната задача на всеки член на УПА е да въоръжи, да засили терора срещу съветските партийни активисти, да унищожи всички руснаци и украинци, независимо дали изпратени или местни, но активно помагащи на съветското правителство”.

С укрепването на органите на съветската власт, предимно в Западна Украйна, органите и войските на НКВД/МВД и НКГБ/МГБ са укрепени, започват да се нанасят все по-осезаеми удари върху бандитските формирования на националистите. Значителни щети на съпротивата са нанесени по време на тайни и военни операции – набези, блокади, специални операции. Извършено е масово разресване на района и почистване на населените места и благодарение на агенти и информатори е възможно да се разбере мястото на пребиваване и да се елиминират лидерите на съпротивата . Лидерът на УПА Р. Шухевич е убит при ареста си на 5 март 1950 г. в резултат на акция под прикритие на Министерството на държавната сигурност на Украинската ССР в село Белогорща край Лвов. Последните съпротивителни клетки са ликвидирани от правоприлагащите органи в края на 50-те години на миналия век.

* * *

На какво разчитат лидерите на бандитската съпротива? В крайна сметка те не са толкова глупави, че да не разберат: техните сили и потенциалът на съветските правоохранителни органи са несъизмерими, съпротивата рано или късно ще бъде ликвидиран. Да, те разбират, но в същото време действат според заветите на Гьобелс: от кръвта на убитите един ден ще възкръснат последователите на тяхното дело.

Трябва да се изправим пред истината: Бандера, Шухевич и множество колаборационисти не са сбъркали в плановете си. Нацизмът в която и да е от неговите маски – независимо дали е немски или украински – се оказа много по-упорит от войниците на Червената армия, издигнали знамето на победата над Райхстага, и оперативните служители на специалните служби през 50-те години на миналия век, изгонили от тайниците последните бойци на ОУН-УПА.

По същество през всички следвоенни десетилетия имплицитно протича процесът на идеологическо и кадрово прераждане на украинския национализъм, изпълвайки държавните и дори партийните органи на Украинската ССР или със самите неразоръжени бандеровци, или с техните духовни наследници. Какво да кажем, след като секретарят на ЦК на Комунистическата партия на Украйна по идеология и първи президент Леонид Кравчук без сянка на смущение призна, че е имал връзка с бандитската съпротива. Процесът се ускорява след 1991 г., а след преврата на Майдана през 2014 г. укронацизмът се превърна в държавна политика в Киев.

От тази гледна точка имаме право да разглеждаме настоящата специална военна операция на руските въоръжени сили, която е насочена към денацизиране и демилитаризиране на Украйна, като логичен завършек на Великата отечествена война.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар