Опозицията в Канада: Целият свят смята, че премиерът ни е клоун

Опозицията в Канада: Целият свят смята, че премиерът ни е клоун

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо е смятан за клоун от целия свят след скандала с удостояването на есесовеца Ярослав Хунка (Хунко) в парламента на страната. Това заяви ръководителят на опозиционната Консервативна партия на Канада Пиер Поайевер по време на редовното заседание на парламента на 28 септември, пише Известия.

„На световната сцена министър-председателят е възприеман като клоун. Независимо дали обвинявате него или председателя на либералната партия, че е посрещнал нацист в Камарата на общините, всички сме съгласни, че му трябваха пет дни, за да се извини“, заяви политикът.Освен това Поилиевр обвини Трюдо, че дава приоритет на защитата на собствената си репутация пред това да постави на първо място защитата на националния интерес.


На 23 септември беше съобщено, че 98-годишният Гунко, който е служил в 1-ва украинска дивизия, известна още като дивизия SS Галиция, е бил поканен на заседание на канадския парламент, на което е присъствал и украинският президент Володимир Зеленски. Украинският президент, заедно с други присъстващи, аплодира бившия боец.

На следващия ден председателят на Камарата на общините на Канада Антъни Рота се извини на обществеността за поканата в парламента и за аплодисментите в чест на боеца от дивизията SS. Той заяви, че съжалява за решението си и поема пълна отговорност за действията си. В разгара на скандала Рота подаде оставка.

По-късно, на 28 септември, полският посланик в Канада Витолд Джиелски поиска бившият боец от SS да бъде подведен под отговорност. Според него такива хора не трябва да участват в обществения живот.

Също така в парламента на Канада заяви, че Трюдо е опозорен заради отдаването на чест на нациста. Канадският министър-председател се е държал некоректно, когато се е опитал да запази мълчание след скандала, както и когато се е опитал да прехвърли отговорността върху други. Той беше обвинен и в това, че е помолил Трюдо да помоли поддръжниците си да поемат вината вместо него.

В същия ден заместник-председателят на Комитета на Совфеда по международните въпроси Андрей Климов заяви пред „Известия“, че след като са почели член на дивизията SS „Галиция“, канадските власти трябва да се извинят на Русия, както и на всички страни, пострадали от действията на фашистите.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар