Опозицията в РСМ се готви за триумф на вота 2 в 1

Опозицията в РСМ се готви за триумф на вота 2 в 1

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ден за размисъл в Република Северна Македония преди утрешните предсрочни парламентарни избори и втори тур от президентските избори. Дясната партия ВМРО-ДПМНЕ се готви за двоен триумф и на парламентарния, и на президентския вот, предаде БНТ.

След първия тур от надпреварата за държавен глава кандидатът на досегашната опозиция Гордана Силяновска-Давкова спечели два пъти повече гласове от кандидата на досегашните управляващи от Социалдемократическия съюз Стево Пендаровски.

Затова сега въпросът е не дали, а колко депутати ще спечели ВМРО-ДПМНЕ.

С митинг в Прилеп ВМРО – ДПМНЕ приключи предизборната си кампания. И кандидатът за президент Гордана Силяновска-Давкова, и лидерът на партията Християн Мицкоски отправиха послания за обединение, но не беше забравена и националистическата реторика.

“Време е конечно да се обедениме. Сите ние да направиме заеднички исчекор, нов АСНОМ, четвртиот Илинден. Во овие 30 години, особено во овие мачни седум години се изнагледавме чудни нешта. На 8 мај да ја повториме лекцијата од 24 април. Народот легитимира и делегитимира. Да поставиме темел за горда Македонија”, каза Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

Но посланията за обединение са от последните два дни. В хода на кампанията от ВМРО-ДПМНЕ поставиха под въпрос не само Договора за добросъседство с България с недостатъчно ясни предложения как ще продължат по пътя на европейската интеграция, но и Преспанският договор с Гърция.

“Няма да използвам името Северна, а ще казвам само Македония”, казваше Гордана Силяновска на дебати.

Настоящият президент Стево Пендаровски коментира на заключителния си митинг в Скопие:

“Викат – няма да е сменят европейската преговорна рамка, но щели да искат от България да изпълни решенията на съда в Страсбург. Да им обясните на господата, че не е възможно от 1957, когато е създаден ЕС, земя, която не е членка, да поставя условия на другите”, заяви Стево Пендаровски, президент на Република Северна Македония.

Още преди даже да свърши кампанията, от ВМРО-ДПМНЕ започнаха да ухажват за съставяне на правителство албанската опозиция “ВЛЕН” или “Заслужава си” на Арбен Таравари, което може да изкара от властта Демократичния съюз за интеграция, който е начело на коалицията “Европейски фронт”.

Как ще изглежда едно бъдещо управление, ще стане ясно едва, след като видим кой колко депутати има, казва директорът на Македонския център за международно сътрудничество Александър Кржаловски.

“Предизборната кампания до 8 май е едно, на 9 май приказките ще са съвсем други. Ако ВМРО спечели само 61 гласа – преговорната позиция и на Таравари и на ДУИ става съвсем друга“, коментира Александър Кржаловски, директор на Македонски център за международно сътрудничество.

Но която и албанска формация да влезе във формулата за властта – позицията за промени в Конституцията и включване на българите като дял от народ се еднаква, смята Сефер Селими – изпълнителен директор на “Демократична лаборатория”.

“Не можем да избягаме от реалността. Дали съм съгласен с позицията на България, но това е реалността. Трябва да се направят стъпки, за да се отблокира пътя – дали това ще е след 3-6 месеца, както казва ВЛЕН или първо да има конституционни промени, а след това правителство. Това са други въпроси, но от основния въпрос – промени в Конституцията няма как да бягаме”, подчерта Сефер Селими, изпълнителен директор на “Демократична лаборатория”.

Дали политическите калкулации са точни, ще се реши утре пред урните.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар