Опонент на Орбан на евровота поведе голям протест срещу политиката му (снимки)

Опонент на Орбан на евровота поведе голям протест срещу политиката му (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хиляди унгарци протестираха срещу премиера националист Виктор Орбан на митинг, състоял се в бастиона на управляващата партия – град Дебрецен.

Протестът се проведе няколко седмици преди европейските и местните избори, които ще се произведат в началото на юни, предаде Ройтерс.

Организатор на демонстрацията в Дебрецен, събрала близо 10 000 души, бе Петер Мадяр, някогашен правителствен функционер, смятан от някои наблюдатели за сериозна заплаха на Орбан, пише БТА.

Кандидатите на ФИДЕС печелиха изборите в града от края на 90-те години с близо две трети от гласовете, посочва Ройтерс.

В изказването си пред привържениците си, които развяваха национални знамена, Мадяр взе на прицел една от основните теми в политиката на Орбан, критикувайки, по думите му, изключително ниските детски надбавки в Унгария.


Снимка: AP Photo/Denes Erdos/БТА

“Ако разкажете това на някой в Европа, никой няма да ви повярва”, каза Мадяр.


Снимка: AP Photo/Denes Erdos/БТА

Орбан твърди, че сред държавите членки на Европейския съюз Унгария изразходва най-голям дял от бюджета си в подкрепа на семействата.


Снимка: AP Photo/Denes Erdos /БТА

“Нуждаем се от изцяло нова система, в която социалната подкрепа наистина да бъде базирана на обществените нужди”, допълни Мадяр.

По думите му, Унгария е управлявана от “връзкарски елит” – нещо, което той обеща да промени, ако бъде подкрепен на изборите.

Международни организации твърдят, че Орбан е пренасочил средства от европейските фондове към бизнесмени, близки до ФИДЕС, за да се задържи на власт. Самият Орбан казва, че корупцията в Унгария не е по-голяма в сравнение с други държави, посочва Ройтерс.


Снимка: AP Photo/Denes Erdos /БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар