Определят до 27 март местата за гласуване за хората с увреждания – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

До 27 март всяка Районна избирателна комисия трябва да оповести по подходящ начин – чрез средствата за масова информация – къде се намират избирателните секции, определени за гласуване на хора с увреждания, съобщава БНР.

ЦИК реши, че хора с увредено зрение, с увреден слух, затруднения в придвижването или с друго увреждане ще могат да гласуват – освен в секцията по постоянен или настоящ адрес – в друга, избрана от тях. Те ще могат да гласуват и с придружител или в подвижна избирателна кутия.

Когато сградата за гласуване на 4 април има повече от един етаж, на първия трябва да се обособи секция с по-малък брой избиратели, в която да гласуват хора с увредено зрение, слух или със затруднения в придвижването, която е указана по подходящ начин с насочващи табели. Тези избиратели могат да гласуват и в избрана от тях подходяща секция, която не съвпада с постоянен или настоящ адрес. Преценката за това дали секцията е подходяща е на самия избирател, а не на секционната комисия.

Когато увреждането не позволява човек да се подпише в списъка, член на комисията отбелязва гласувал и се подписва. Това се отбелязва и в графата за забележки на протокола на комисията.

Гласуване с придружител може да разреши секционната комисия на избирател с увредено зрение, слух или друго увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия. 

При положение, че избирателят само се придвижва с помощта на придружител, се придружава до кабината или машината, но гласуването е самостоятелно.

ЦИК реши, че неграмотността не е основание за гласуване с придружител.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар