Орбан призова САЩ да изберат Тръмп: Той може да спаси западния свят

Орбан: ЕС ни измами с транзитните зърнени коридори за солидарност

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, което предполага, че скандинавската страна може да се сблъска с нови забавяния при приемането си във военния съюз, предаде БТА, цитирайки „Асошиейтед прес“.

По време на откриването на есенната сесия на унгарския парламент министър-председателят заяви пред депутатите, че „нищо не застрашава сигурността на Швеция„ и че поради това Унгария „не бърза“ да ратифицира присъединяването на страната към НАТО.

Изявлението на Орбан дойде, след като неотдавна други високопоставени унгарски представители предположиха, че ратификацията може изобщо да не бъде включена в дневния ред на парламента по време на есенната сесия. Миналият четвъртък лидерът на парламентарната група на партията на Орбан „Фидес“ Мате Кочиш заяви, че вижда „малък шанс“ парламентът да гласува по въпроса тази година.

Унгария остава втората страна членка на НАТО, освен Турция, която не е одобрила кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса. Скандинавската държава, заедно със съседна Финландия, се отказа от дългогодишния си военен неутралитет, след началото на специалната военна операция в Украйна през февруари 2022 г., и бързо сигнализира за намерението си да се присъедини към НАТО.

Орбан също така разкритикува украинското правителство, ръководено от президента Володимир Зеленски, заявявайки, че Унгария „няма да подкрепи Украйна по нито един международен въпрос“, докато не бъдат възстановени езиковите права на голямото унгарско малцинство в Западна Украйна.

Той заяви и че Унгария е била „измамена“ от плана на Европейския съюз да позволи на украинското зърно да преминава транзитно през Унгария, след като доставките през Черно море са били възпрепятствани от войната, и че пратките с украински продукти, привидно предназначени за Африка, са били продавани в Унгария на по-ниски цени, което е оказало натиск върху местните производители.

„Брюксел твърдеше, че без украинско зърно сериозен глад заплашва африканските страни“, каза Орбан. „След като войната направи невъзможен транзита през Черно море, Унгария отвори солидарен транзитен коридор по искане на Брюксел, за да може храната да стигне до Африка от Украйна и през Унгария. Нека го кажем направо: Те ни измамиха“, заяви той.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар