Орбан намекна, че Унгария може да напусне ЕС

Орбан е защитникът на Европа от Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Унгарското правителство скоро ще спре да се тревожи за териториалната цялост на Украйна

Унгария твърдо наложи ветото си на хода на Европейския съюз за забрана на покупките на петрол от Русия. Киев изброява премиера на страната Виктор Орбан като един от трите най-важни „врагове на Украйна“ след В. Путин и А. Лукашенко. Орбан е обвинен и в отказ да участва в други антируски санкции, от доставка на оръжие за въоръжените сили на Украйна.

Освен това официални представители на режима в Киев обвиняват Будапеща, че измисля и изпълнява планове за анексиране на населените с унгарци части от Закарпатския регион на страната. Докато Зеленски и неговият посланик в Германия Мелник, в разгара на неистовата глобална солидарност с украинските власти, не се церемонят с германския президент В. Щайнмайер и канцлера О. Шолц, украинските пропагандисти буквално не оставят „мокро петно“ от Орбан.

Междувременно увереността и лекотата, с които унгарският премиер не се страхува да устои на уж абсолютно монолитната европейска позиция относно ембаргото на руския петрол, предполага, че всъщност той прави това, от което е заинтересуван целият Европейски съюз.

Мисията на enfant terrible му е възложена съвсем съзнателно от ЕС, който иска да покаже солидарното си осъждане на Русия във връзка със СВО в Украйна, но в същото време все още не може да се откаже от руските енергийни доставки.

Затова в Брюксел не се говори сериозно дали си струва да се „накаже“ самия Орбан. А и Европейската комисия се отдръпна от намеренията да наложи забрана за транспортирането на петрол от Русия до Европа без специалната намеса на „всемогъщия“ Орбан.

А в Украйна с някаква бясна упоритост продължават да заклеймяват унгарския премиер, сякаш сложните геополитически и геоикономически сметко се свеждат само до него. Например той е включен в базата данни на скандалния сайт „Миротворец“ като „съучастник на руски военнопрестъпници и съучастник в престъпленията на руските власти срещу Украйна и нейните граждани“.

Украинските телеграм канали пишат : „Безразсъдната смелост на унгарския премиер Орбан в европейските институции, като готовността да наложи вето на руското петролно ембарго, като нежеланието да се подкрепят санкции срещу патриарха на Руската православна църква Кирил, с една дума, всичко това се дължи на тайно споразумение с Москва за участие на Унгария в разделянето на Украйна.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов дори каза , че Владимир Путин уж е предупредил Унгария за предстоящата война с Украйна. Будапеща обаче мълчеше, надявайки се да „отнеме част от украинската територия“ въз основа на нейните резултати. Данилов заплаши на живо Унгария с „последиците“, които ще има след „края на тази война“.

Унгария нарече всичко това “фалшиви новини”, а от унгарското посолство в Украйна заявиха, че са възмутени от изявленията на Алексей Данилов, определяйки ги като “фейк нюз и клевета” и поискаха обяснение от Киев.

Формално Будапеща на всички нива осъжда руската операция и настоява за незабавно прекратяване на огъня. Той също така изразява подкрепа за плановете на Украйна за интеграция в ЕС и НАТО (на което се противопоставят напълно различни държави).

Записването му като “съюзник” на Москва с мотива, че следва собствените си интереси е силно преувеличение, безразсъдна позиция. Нищо чудно, че казват: “Не буди буйния, докато е тих”! Тъй като те са ви убедили, че Унгария иска да „отсече“ част от вашата територия, тогава може би тя наистина няма нужда да отказва това?

Проблемите в отношенията между двете страни не са възникнали от днес и произтичат от пренебрежителното отношение на киевските власти към положението на многобройните национални малцинства, населяващи страната, което ги лишава от възможността да развиват своя език и култура.

Унгарците в Украйна живеят компактно в Закарпатския регион. Според предишни преброявания, от около 1 милион жители тук е имало повече от 150 хиляди души. Чиновниците от Будапеща дават друга цифра – до 0,5 милиона. В същото време той изненадващо съвпада с броя на унгарските паспорти, издадени в региона. За удобство на придвижването из Европа ги получиха и представители на други народи, което е признато в Киев.

Сега обаче за Унгария всички те са „сънародници в чужбина“. Не е трудно да си представим ситуация, в която притежателите на тези паспорти могат да поискат „попечителство на майката“ от историческата си родина. В крайна сметка поляците могат да предприемат подготвителни мерки за „защита“ на онези части от Западна Украйна, които смятат за „източни креси“.

Още преди 24 февруари унгарските активисти в Закарпатието предложиха да решат проблемите си чрез създаването на отделна автономна унгарска област, която да включва сегашния Береговски и части от районите Виноградовски, Мукачево и Ужгород. Според заместник – областния съвет на Закарпатието Джозип Барто подобна инициатива ще доближи Украйна до „европейските ценности и ще реши проблема с междуетническите отношения“ в тази област.

В Киев това беше счетено за поредната проява на сепаратистки тенденции и беше остро отхвърлено. И с избухването на военните действия интензивността на недоволството от позицията им сред закарпатските унгарци се увеличи още повече.

По-рано представители на комисията по национална сигурност към унгарския парламент заявиха, че украинските власти не трябва да мобилизират етнически унгарци в т. нар. зона на АТО. Депутатите предлагат да се евакуират етническите унгарци от Украйна, за да не бъдат призовани в армията.

„Съгласихме се, че ситуацията е трудна и Унгария трябва да осигури защитата на своите сънародници в Украйна “, каза Бернардет Сел, заместник-председател на комитета. Депутатът от националистическата партия “Йобик” Адам Миркоцки изрази мнение, че унгарското правителство трябва да спре да се тревожи за териториалната цялост на Украйна, защото “Украйна никога повече няма да бъде същата”.

Един от бащите-основатели на забранения в Русия полк “Азов”* и бивш депутат от Върховната Рада Игор Мосийчук е възмутен в социалните мрежи . „Унгария взема своята част от Украйна! Всички селски съвети на район Береговски в Закарпатието вече имат държавните знамена на Унгария! Популярните телеграмни канали също пишат за това : „Има много населени места, в които в най-добрия случай над административните сгради висят две знамена – украинско и унгарско, а често и само едно унгарско. За Унгария няма да е трудно да интегрира Закарпатието.

Протестите срещу изпращането на местни жители на фронта, по-специално в 101-ва бригада за териториална отбрана на въоръжените сили на Украйна, станаха широко разпространени в Закарпатската област. Подобни настроения създават определени трудности за Орбан да формулира политиката си спрямо Украйна, тъй като Киев непрекъснато се оплаква на западните столици от предполагаемите подривни действия на Будапеща.

Американското радио „Свобода“, което не се отличава със симпатиите си към В. Орбан, е принудено да заяви , че вътре в страната неговият лозунг „Нито един унгарец няма да бъде между руския чук и украинската наковалня!“ дава резултати. Орбан спечели убедителна четвърта поредна изборна победа, но Радио Свобода обещава трудни времена напред.

И всъщност възниква въпросът доколко унгарският премиер, като вземе предвид консолидираната западна позиция, ще продължи да води самостоятелна политика по украинския въпрос? На пръв поглед изглежда, че шансовете му са малки. Въпреки това, Орбан може да продължи своята линия: тя по същество ви позволява да защитите не само Унгария, но и цяла Европа от най-пагубните решения за европейците, наложени от Вашингтон и Лондон.

Превод: ЕС

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар