Орбан

Орбан: Нямаме намерение да катастрофираме, както иска от нас ЕС, купуваме още руски газ през лятото!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

«Нямаме намерение да катастрофираме, както иска от нас ЕС. Унгария планира да сключи сделка с Русия за закупуването на допълнителни 700 милиона кубически метра руски газ през лятото», това заяви министър-председателят на страната Виктор Орбан.

 

 

Унгарският премиер Орбан заяви, че Европа се е простреляла в белите дробове чрез санкциите срещу Русия и сега се задъхва

 

Политиката на санкции не оправда очакванията, напротив, имаше ефект, обратен на планирания, заяви унгарският премиер Виктор Орбан по радио Kossuth.

„Трябва да кажа, че отначало си помислих, че просто сме се простреляли в крака, но сега изглежда, че европейската икономика се е простреляла в белите дробове и затова сега се задушава“, каза той.

Орбан посъветва всеки, който има работа, да я цени, тъй като през следващите месеци в Европа се очаква икономически спад.

Според него всички международни проучвания, анализи и прогнози, с които работи, показват, че поради комбинирания ефект на санкционната политика и конфликта в Украйна европейската икономика започва да се свива.

Унгарският лидер също отбеляза, че не се съмнява, че «Китай ще спечели от украинския конфликт, Америка няма да загуби, а Европа ще пострада».

«Ще има държави, в които няма да има газ, а ще има страни, в които цената ще бъде много висока. Унгария е към последните, въпросът е доколко можем да поддържаме цените на поносимо ниво», добави той.

Министър-председателят подчерта важността и навременността на предприетите от правителството мерки — обявяване на извънредно положение в енергетиката, забрана за износ на енергия и дърва за огрев, увеличаване на собственото производство и търсене на нови източници на газ на пазара.

„Това, което се случва, е катастрофа за Европа и е много болезнено за Унгария. Работим ден и нощ върху това как можем да избегнем неблагоприятна общоевропейска ситуация и влошаване и как можем да намерим начин, по който Унгария да бъде по-малко засегната от негативните последствия», заключи Орбан.

В края на юни говорителката на унгарското правителство Александра Сенткирайи също говори за «изстрел в белите дробове» — според нея за Европа такъв изстрел би бил ембаргото върху руския газ.

Не само Унгария, но като цяло всички европейски страни няма да могат да компенсират огромното количество гориво, идващо от Русия, обясни Сенткирайи.

Будапеща категорично се противопоставя на ембаргото върху руския газ.

Както заяви външният министър Петер Сиярто, унгарските власти не само няма да подкрепят пакета с ограничения срещу «Газпром» или «Газпромбанк», но дори няма да го обсъждат.

Петя Паликрушева

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар