Орбан обеща евтини горива за унгарците до 1 октомври

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Унгарците получиха добра новина от своя министър-председател.

Правителството ще удължи срока на действие на тавана за цените на храните и бензина до 1 октомври, а мораториумът върху кредитите и таванът на лихвите по ипотечните кредити ще важат до 31 декември, заяви в четвъртък министър-председателят Виктор Орбан.

Орбан заяви във „Фейсбук“, че цената на бензина ще остане 480 форинта (1,2 евро) за литър. Това обаче важи само за онези собственици на автомобили, които имат унгарски регистрационни номера.

 

 

„Ройтерс“ коментира, че правителството на Орбан разчита най-много на тези мерки, за да защити населението на страната от кризисното поскъпване, но въпреки това не съумява да удържи инфлацията, които достигна двуцифрено число миналия месец.

Таванът на ценита на автомобилните горива беше въведен миналия ноември – 480 форинта (или долар и 25 цента) за литър, като наскоро правителството реши, че той ще е в сила само за автомобили с унгарски регистрационни номера. Лимитът на цените на някои хранителни продукти беше въведен през месец февруари.

Общият размер на данъчните намаления и увеличенията на пенсиите и заплатите ще достигне близо 3 300 милиарда форинта (8,3 милиарда евро) през тази година, заяви министърът на финансите Михай Варга. Той уточни във „Фейсбук“, че правителството предпазва Унгария от икономическа криза, причинена от войната на Русия срещу Украйна.

В резултат на това то ще запази семейните помощи, ще запази стойността на пенсиите и заплатите и ще намали бюджетния дефицит и държавния дълг, добави финансовият министър, пише news.bg.

Данъците за работещите ще бъдат намалени с общо 750 милиарда форинта, данъчните отстъпки за семействата ще възлязат на 685 милиарда форинта, увеличението на пенсиите през януари и юли ще възлезе на 400 милиарда форинта, а за 13-та пенсия са заделени 370 милиарда форинта, каза Михай Варга.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар