Орбан обяви извънредно положение в Унгария заради икономическите последици от войната

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Веднага след съставянето на новото си правителство, унгарският президент Виктор Орбан обяви извънредно положение в страната. Извънредното положение, нов инструмент, одобрен от парламента по-рано във вторник, ще влезе в сила в полунощ и ще даде на правителството „пространство за маневриране и способност да реагира незабавно“ на последиците от войната в съседна Украйна, каза Орбан във видеообръщение във Фейсбук.

Правителството ще обяви първите си мерки при извънредното положение в сряда, каза той.

Войната и санкциите предизвикаха огромни икономически сътресения и драстично покачване на цените, каза Виктор Орбан във видео, качено на страницата му във вторник следобед. Той предупреди, че светът е на прага на икономическа криза. Унгария трябва да остане настрана от тази война и да защити финансовата сигурност на унгарските семейства. За да направи това, правителството се нуждае от пространство за маневриране, способност да действа незабавно.

Парламентът гласува изменение на основния закон, което позволява на правителството да обяви извънредно положение в случай на война в съседна държава. Две трети от присъстващите в Парламента депутати трябваше да гласуват “за”, за да бъдат приети основните части.

Предложението на министъра на правосъдието Юдит Варга разширява възможността за обявяване на извънредно положение при въоръжен конфликт, война или хуманитарно бедствие в съседна държава, ако те имат сериозни последици за Унгария.

Мярката влиза в сила от полунощ днес.

 

Източници: bloomberg.comvg.hu

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran



Коментари

Коментара











There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар