Орисана да успее – ирини значи мир

България, Европа, Общество, ООН, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ирина Бокова успехСлед два мандата като лидер на ЮНЕСКО за нея това е поредната стъпка в кариерата й на политик.

За нас обикновените българи е шепа самочувствие, добавено към казаното от Вазов: „И ний сме дали нещо на светът…”

За съжаление, тази номинация предизвика гнева на някои политици. Той е породен от факта, че Ирина Бокова произлиза от комунистическо семейство и е била министър в правителство на левицата. Ситуацията много напомня за времето преди три години, когато се разбра, че Сергей Станишев е сред кандидатите за лидер на ПЕС. Атаките не попречиха на неговия избор и днес той е българският политик, който заема най-високия пост в ЕС.

Ирина Бокова е орисана да успее.

При нея ролята да бъде лидер е генетично заложена: баща политик и майка общественичка. Още от най-ранното си детство тя е присъствала на разговори в семейството, в които са участвали видни учени, дейци на културата и образованието. Това несъмнено има важна роля в нейното изграждане като личност. Говоренето на няколко езика е само малък щрих към образа й.

Ирина Бокова владее до съвършенство изкуството да се сработва с хора, които имат противоположни на нейните убеждения и разбирания.

Показа го по време на двата си мандата като лидер на ЮНЕСКО. Това качество е присъщо само на широко скроени личности. А както каза един виден интелектуалец, „Тя е сред малкото конвертируеми политици в България”.

Освен генетичната даденост и харизмата си, успехът на Бокова да бъде избрана за Генерален секретар на ООН е заложен дори в името, което носи – Ирина. На гръцки ирини значи мир. Светът има нужда от ирини (Ирина) Бокова.

Елена ДИМОВА, Габрово

Източник: Блиц

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар