Орлин Горанов поднесе извинения в ефир и обяви уволнения в “Последният печели”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Водещият на “Последният печели” Орлин Горанов поднесе официално извинения както от свое име, така и от това на екипа на тв предаването, след като по-рано днес беше обвинен в реч на омразата и цитиране на клевети. Повод за острата реакция срещу естрадната звезда стана цитиране на ксенофобско изказване срещу евреите на шахматиста Боби Фишер, който също е от еврейски произход.

“В допълнителната информация към въпрос, свързан с шахматиста Боби Фишер, беше използван цитат от интервю на шахматиста пред унгарско радио. Изрично беше упоменато, че цитирам думите на шахматиста и в нито един момент не съм си позволил собствен коментар или трактовка, спазвайки напълно правилата за реализация на предаването”, започна Горанов в клип, излъчен непосредствено преди началото на днешното издание на “Последният печели”.


БНТ може да спре

След това той посочи и защо въпреки че е изпълнил професионалните си ангажименти, поснася извинение:

“Независимо от това екипът на “Последният печели” осъзнава направената грешка и неудачния начин, по който е поднесен цитатът. У зрителите остава заблудата, че по някакъв начин аз – Орлин Горанов, и предаването се асоциираме с цитата. Липсва точен завършек на темата и категорично и ясно отделяне на цитата от разговорите в студиото. Ето защо екипът на предаването и лично аз искаме да поднесем своите извинения на всички, които са се почувствали засегнати от цитираните думи на Боби Фишер, изречени преди повече от 20 години”.

В допълнение Орлин Горанов обяви и какви крути мерки са взети, за да не се повтаря подобен инцидент. Малко по-рано генералният директор на БНТ Емил Кошлуков беше категоричен, че случаят няма да се размине без тежки санкции, като не отрече дори възможността за спиране на предаването.

“Бихме искали да ви уведомим, че сме санкционирали целия екип поради факта, че е засегната тази тема, а редакторският екип, който е участвал във формирането на въпроса, веднага е освободен. Бихме искали да ви уверим, че в нито един момент не сме имали друга цел освен даването на информация, свързана с въпросите в играта “Последният печели”, както и че смятаме всякакви прояви за антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на расова омраза за напълно неприемливи”, каза Горанов.

В края на обръщението към зрителите на БНТ, преживелите Холокоста и всички, които са се почувствали засегнати, той подчерта, че екипът на предаването разглежда въпросния цитат като неприятен исторически факт, без да се опитва да омаловажава по никакъв начин една от най-големите човешки трагедии на 20-и век – създаването на лагерите на смъртта и Холокоста.

“Смятаме, че всеки епизод на “Последният печели” е доказал, че екипът на предаването се стреми само и единствено към създаване на интерес от страна на зрителите към самоусъвършенстване и натрупване на допълнителни знания, водещи до по-богата обща култура”, завърши Орлин Горанов.

Продуцентът на предаването “Последният печели” също поднесе своите извинения. В позиция, публикувана в сайта на БНТ, той увери, че екипът му по никакъв начин не желае да засяга никого:

“Първо, че е грешка, огромна грешка е и дължим извинение на всички засегнати страни. Искам да подчертая, че екипът на предаването цитира интервю, което е дадено преди повече от 20 години от Боби Фишър. Не казвам, че сме прави да го цитираме това нещо. Просто съвсем неволно като информация редактора, който е бил на смяна, цитира въпросния човек. И в момента това мина и никой не си даде сметка, че е грешно. В момента, в който това разбрахме, че е грешно, въпросният редактор и целият редакторски екип са сменени, има нови хора, които ще изпълняват тази длъжност. И още един път искам да се извиня на всички лица, които са се почувствали засегнати или по някакъв начин обидени. Екипът на предаването, както и Орлин Горанов, по никакъв начин не желае, нито е искало да обиди някой. Орлин Горанов просто цитира информация, която му е подадена като готово интервю, което е взето от интернет”, каза продуцентът на “Последният печели” Николай Пухалев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар