Оръжията, които се провалиха във войната в Украйна

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди повече от една година Русия стартира инвазията си срещу Украйна. Въпреки непрестанните бойни действия през последните месеци фронтът изглежда “замръзнал”.

За последните 12 месеца Украйна по неволя се превърна в тестова площадка за руско, американско, немско и дори иранско оръжие. Много от военните доктрини и бойни платформи претърпяха сблъсък с реалността.В редовете по-долу ще ви представим оръжията, които се провалиха във войната в Украйна:


Вижте кои са те >> >> >>

  • БМПТ “Терминатор”

Русия разполага с над 300 броя от своя БМПТ “Терминатор”. Машината показа добри резултати в Сирия. В Украйна обаче тя се провали. Оръжието почти не се използва при битки, като не влезе в употреба и в най-тежките градски сражения за Бахмут или Мариупол.

Руският “Терминатор” разполага с две 30-мм автоматични оръдия, противотанкови ракети и автоматични гранатомети. Машината е базирана на шасито на Т-72, което я прави доста евтина за производство.

Руснаците обаче са интегрирали модерна реактивна броня и система за антитанков ракетен огън, чийто боеприпаси са управляеми и имат обсег до 6 км. Въпреки това едно от малкото видеа на “Терминатора” в Украйна е свързано с унищожаването му.

Хваленият като най-добър съвременен танк в света се оказа по-скоро “бутикова” разработка. Нито една бройка от Т-14 “Армата” не участва в сраженията в Украйна. Първите произведени бройки датират от 2014 година, а серийното производство бе започнало през 2021 г. Към днешна дата обаче Москва разполага с не повече от 40 бройки от бронираната машина, като според някои бройката може да е двойно по-малка. Западните санкции допълнително пречат на производството.

Основната иновация на новия модел е кулата без водач. В “Армата” екипажът управлява оръдието дистанционно, като се намира в изолирана бронирана капсула, в корпуса на танка. Капсулата запазва живота на екипажа, като прави танка по-устойчив на бойното поле.

Известно е, че “Армата” е снабдена с нов дизелов двигател с мощност 1 500 конски сили Огневата мощ на танка се осигурява от 125-милиметрово оръдие 2А82 – според техническото ниво то, както твърдят разработчиците, надхвърля всички съществуващи танкови оръдия.

Въпреки рекламирането си като “супероръжие”, Т-14 “Армата” не участва в сраженията в Украйна. Така способностите му остават непроверени.

Турският дрон Bayraktar TB2 доказа способностите си в конфликта в Нагорни Карабах. Той безпроблемно унищожаваше арменските тежки оръжия и заедно с други безпилотници донесе победата на Азербайджан.

В Украйна обаче Bayraktar TB2 не успя да се докаже като решаващо оръжие, което методично да унищожава руските бойни машини.

Bayraktar TB2 може да носи 4 противотанкови ракети с лазерно управление UMTAS или регулируеми плъзгащи се прецизни бомби Roketsan MAM-C, MAM-L, способни да удрят неподвижни и движещи се обекти на разстояние до 8 км.

Бойният радиус на машината е 150 километра, като тя може да остане във въздуха за 24 часа.

Летателният апарат се наблюдава и контролира от екипаж в наземната станция за управление, чрез сателит на Тюрксат.

Руската армия е по-подготвен противник от арменските сили в Нагорни Карабах. Разчитайки на различни ПВО системи и радари, турският дрон често се прихваща във въздуха и не успява да нанесе поражение върху критични цели.

Русия не успа да спечели битката за въздушно пространство над Украйна. Така небето на страната става недостъпно за самолетите на Москва и тя може да осъществява удари с много по-скъпи крилати ракети. Очакваше се обаче Кремъл да има “скрит коз” в тази ситуация – стелт самолетът Су-57.

Намалената радарна забележимост на изтребителя би му позволила да извършва полети над Украйна. Изглежда обаче способностите на самолета от пето поколение са се оказали преувеличени. Су-57 почти не е извършвал полети над Русия. Всъщност, въпреки думите на някои руски политици, няма солидни доказателства самолетът да е преминавал въздушната граница на Русия с Украйна.

За спорните възможности на самолета се говореше дълго преди военната инвазия на Русия в Украйна. Първото пропукване в имиджа на машината бе свързано с отказа на Индия да участва в проекта.

Руският изтребител разполага с два мощни реактивни двигателя, като максималната му скорост без форсаж е 2100 км/ч. Количеството на боеприпасите, които самолетът може да носи е над 10 000 килограма. На хартия той изглежда като един много добър съвременен самолет.

През 2018 година американски експерти нарекоха Су-57 “маргинален”. Причината са не само лошите стелт възможности. Самолетът е доста скъп за производство и Москва не може да си позволи големи количества от него. Цената му е значително по-скъпа от тази на Су-35, а възможностите нищожно по-различни. Това на практика е обрекло руския самолет на роля, сходна с тази на Т-14 “Армата”.

155-милиметровото американско оръдие М777 не успя да промени съществено баланса на артилерийските сили в полза на Украйна. Причините са няколко. То бе доставено в не чак толкова големи количества.

Към края на 2022 година Киев разполагаше с около 150 бройки от М777. Около 20%-25% от тях вече са унищожени.

В момента украинските сили изстрелват между 2000 и 4000 артилерийски снаряда на ден. С течение на времето това темпо създаде проблеми на украинските войници, използващи гаубици M777. Оръдието се износва и става с понижена точност и намалена далекобойност, пише JapanTimes.

Някои от проблемите могат да бъдат проследени отчасти до дизайна на гаубицата. Изработено до голяма степен от титан, който е по-лек от стоманата, но също толкова здрав, оръжието е по-лесно за придвижване на бойното поле и по-бързо за настройване. Дизайнът му обаче не е бил предвиден за дълга непрестанна употреба.

  • Космическите сили на Кремъл

Войната в Украйна разкри лошото състояние на космическото разузнаване на Русия.

Москва изпитва затруднения във войната с Украйна, защото не може да наблюдава ситуацията от космоса с висока резолюция. Така могат да минат около 5 дни, преди в щаба да знаят със сигурност дали дадена цел в тила е успешно поразена с ракетен удар.

За сравнение САЩ се хвалят с възможност да открият дали са имали успешно попадение в целта до 60 минути след осъществяването му.

На практика Русия вече е сляпа в орбита“, казва космическия анализатор Барт Хендрикс.

Русия има само 23 разузнавателни сателита. За сравнение Китай има близо 90 подобни сателита, които обаче са с по-съвременна технология. САЩ притежават над 200 броя разузнавателни сателита.

Руските шпионски спътници “Персона” имат резолюция от 50 сантиметра на пиксел, докато американските им “колеги” “Кейхол” имат резолюция от 5 сантиметра на пиксел.

Москва обаче има само две бройки от “Персона”, които се считат за едни от най-съвременни модели в арсенала й.

Очаквайте скоро да ви представим и оръжията, които се доказаха във войната в Украйна.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар