Освободиха от ареста Сали Табаков и Захир Османов

Освободиха от ареста Сали Табаков и Захир Османов

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийският апелативен съд пусна окончателно от ареста Сали Табаков и отмени всички рестрикции както за него, така и за Зехир Османов, предаде БТА. Според съдебния състав няма доказателства двамата да са извършили каквото и да е престъпление. Табаков е общински съветник от Варна и бивш областен лидер на ДПС-Варна.

Разследват служител на МОН за корупция и пране на пари, сред задържаните е общинар от ДПС

Преди около седмица разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) след претърсване и изземване образува досъдебно производство за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от Министерството на образованието и науката (МОН) съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства.

Намерени са и са иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От Захир Османов са иззети 547 000 евро и 50 000 лева. От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева.

Трима са привлечени в качеството на обвиняеми – главният секретар на МОН Албена Михайлова, а другите двама ѝ помогнали съзнателно да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за министерството и случаят е особено тежък, посочват от прокуратурата.

Сали Табаков и Захир Османов са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

В съдебната залата стана ясно, че става дума за сделка за училищни автобуси.

Прокурорът по делото Ирина Арменова обясни, че в рамките на разследването са извършени редица дейности. Сред тях и разпит на свидетели. Част от тях бяха представени днес в съда като пет тома нови доказателства.

Не става ясно каква е щетата, за която Табаков и Османов са обвинени, каза защитникът им Васил Всилев.

В съдебната зала стана ясно, че Албена Михайлова, която вече е с обвинение, е на свобода с парична гаранция от 5000 лева.

Василев поясни, че става дума за конкурс за покупка на автобуси, в който дори има включена поддръжка на превозното средство. Затова според него става дума за незаконно обвинение.

Сали Табаков поиска да бъде освободен от ареста. Той каза, че условията са лоши и тъй като страда от тежко заболяване, ако не спазва терапията си, млже да се влоши.

Решението на съда е окончателно.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар