Освободиха помощник-машиниста на влака в Хитрино

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шуменският окръжен съд освободи помощник-машиниста на товарния влак Радослав Петков, който беше привлечен като обвиняем за трагедията в Хитрино.

“Помощник-машинистът няма как да управлява влака и да влияе на скоростта му. Той само следи знаците и подава информация на главния машинист. Това означава, че Радослав Петков не е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем. Затова съдът постанови той да бъде освободен”, гласи решението на шуменските магистрати.

Радослав Петков е бил 11 години машинен инструктор в БДЖ. Адвокатите му изтъкнаха в негова защита, че веднага след инцидента вторият машинист е отишъл до здравите вагони и е пуснал ръчно спирачката им, за да не тръгнат по наклона. Той е струпал и камъни зад някои от колелата на вагоните.

Защитата бе категорична, че вторият машинист не е правил опити да се укрие, а е бил активен и е помагал, за да се стигне до разкриване на истината за инцидента.

В същото време обаче съдът остави за постоянно в ареста обвинения за трагедията първи машинист на злополучния товарен влак – Димитър Михнев, с мотива, че може да се укрие и представлява опасност за обществото. Върху него пада вината за навлизането на влака на гара Хитрино с два пъти по-висока скорост от допустимите 40 км в час, което е причинила дерайлирането на композицията и последвалите експлозии, заличили половината село.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар