Освобождаваме държавата от Борисов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Големият въпрос е защо ние допуснахме да има такъв тип корупция, защо се налага отвън да ни се показва, а не ние да решим своите собствени проблеми. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ служебният министър-председател Стефан Янев по повод американските санкции по закона „Магнитски“ за 64 фирми, свързани с Васил Божков.

„Явно е, че цялата наша система не е работила ефективно към момента. Това е една от причините за усещането, което има у българските граждани за липса на справедливост. Можем да правим анализ с елементи на цялата верига – кой и защо не си е свършил работата. Това не е работа на служебното правителство, а на гражданското общество и на Народното събрание, което трябва да прецени има ли нужда от промяна“, подчерта той.

И отбеляза, че „някои се чувстват в „черен списък“, а не се притесняват от това, че корупцията е ендемична“.

В тази връзка Янев подчерта, че не се въвежда вътрешен режим на санкции срещу фирмите на Божков, а Министерският съвет е приел мерки за защита на държавните и общински дружества от попадане под санкции. Той обясни, че това е възможно, ако бъдат засечени банкови транзакции между тези структури и поставените под рестрикции юридически лица.

Не овладяваме, а освобождаваме държавата

„Смяната но хора на високи и не толкова високи постове е свързано с почтеността и е в интерес на обществото, това което заявихме още в първия ден след назначаването“ обяви служебният премиер.

По казуса с шефа на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов – информацията, че е прехвърлил фирма на малоимотен човек, Янев призова да се изчака резултатът от проверката, която тече. Спецов му е казал, че не се притеснява от тази проверка.

Относно твърденията за чистка, реваншизъм и дори овладяване на държавата служебният министър-председател каза: „по-скоро бих използвал глагола „освобождаване“ на държавата, освобождаване от зависимости.

Нямам право да кажа дали съм бил подслушван

Относно подслушването на опозиционни политици преди изборите на 4 април Стефан Янев заяви, че по закон няма право да каже какво знае.  „Който по веригата има право да проверява, няма право да каже какво е чул, видял и разбрал – такава информация може да бъде изнесена само в парламентарна комисия по контрол на СРС“, обясни той.

Янев уточни, че потвърждава, че знае от медиите, че е бил подслушван и по-скоро има вътрешно усещане, че това се е случвало.

„Смущаващо е, че преди избори винаги идва ред на темата Държавна сигурност и темата с подслушването, за да ни отдалечат от основната тема – корупцията. Това е слонът в стъкларския магазин“, коментира още служебният премиер.

Ще има машинно гласуване, нюансите ще ги видим

Янев напомни, че основната задача на служебното правителство е организацията на предсрочните избори и подчерта: „Готови сме да се срещнем с предизвикателствата“.

За проблема с осигуряването на машините за вота в страната и в чужбина той обясни, че продължават разговорите между ЦИК и фирмата, от която се очаква да достави устройствата – „Сиела норма“.

Избори ще има, машинно гласуване ще има, нюансите ще ги видим. С каквото може изпълнителната власт ще помага, има пълна координация“, коментира служебният премиер. В края на разговора той обяви, че не знае кой е политическият лидер, подкупван от Васил Божков.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар