Оскверниха с нацистки символи оградата на Софийската синагога

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Момче и момиче с маски на лицето драскат нацистки символи по оградата на Софийската синагога. Това се вижда на охранителните камери, които са заснели поругаването на еврейския храм преди дни. Вандалите се издирват от полицията, съобщава БНТ.

Според часа на камерата посегателството е станало в 20.30 вечерта в събота. На кадъра е заснето момчето, което драска по оградата.

“Целенасочено всъщност изобразяват свастиката, добре познат нацистки символ и цифрите 1488, точно тук на тази стена. 14 са думите в един цитат, който белите националисти, както се наричат, използат, за да прокламират чистотата на бялата раса, а 88 идва от осмата буква на немската азбука Х, което символизира Хайл Хитлер”, коментира по БНТ Юлия Дандолова, изпълнителен директор на Организация на евреите в България “Шалом”.

Според еврейската организация през последните две години подобни ксенофобски прояви се увеличават.

“Хората някак си подминаваме тези драсканици, но това, което е много важно за нас е, че зад тези грозни драсканици стои идеология. За съжаление, в българското законодателство това се квалифицира като дребно хулиганство. Това си е целенасочен антисемитски акт”, допълни Юлия Дандолова.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар