Османи: Нищо няма да замитаме под килима, ще говорим за всичко открито – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Османи: Нищо няма да замитаме под килима, ще говорим за всичко открито

МВнР на С.Македония

Докато нямахме Договор за приятелство и добросъседство между двете страни нямахме никакъв пробив нито по историческите, нито по политическите, нито по икономическите въпроси. Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи в отговор на БГНЕС за езика на омразата срещу България и липсата на информация за драматичните събития в РС Македония след 1945.

Договорът е постигнат на двустранна основа. Без международно посредничество. Благодарение на добрата воля на двете страни, на двата народа и гледаме заедно към по-доброто бъдеще. Според мен тези три години дават първите резултати от този договор. Както в областта на осветляването на определени исторически личности и събития, така в областта на икономиката и политическите отношения, каза Османи и добави: Точно тази атмосфера трябва да бъде създадена от нас политиците.

“Трябва да призная, че има една латентна съпротива, която е рецидив от миналото, когато различието се изграждаше на основата на античувства, но ние трябва да сложим край на тези отношения и тези рецидиви. Имаме договор, който ясно дефинира рамката. Има воля за приятелство между двете държави. България има ангажимент да подкрепи евроатлантическата интеграция на Македония. Ние имаме ангажимент да осветлим всички спорни въпроси и ако днес това го виждаме като недостатък, много скоро ще разберем, че това има добавена стойност. Когато направим това нещо, тогава във всички области и цялото общество ще заживее в тази атмосфера, подчерта македонският дипломат №1.

“Политиката и обществото трябва да погледнат в очите всички факти от миналото. Науката трябва да ги осветли и ако е необходимо, ние ще ги приемем. Това е моментът, в който ние искаме да докажем, че нищо няма да замитаме под килима. Ще разговаряме за всичко открито, независимо от това колко е болно и непопулярно, защото работим за бъдещите поколения”, каза в заключение пред Агенция БГНЕС Буяр Османи.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Османи: Нищо няма да замитаме под килима, ще говорим за всичко открито – Свят

Вашият коментар