Османи: Предишната система ни наложи антибългарски възгледи – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не можем да гледаме света със същите очила. Трябва да се пречупят ограниченията, рецидивите, наследени от историята, създадени от един друг държавен интерес. Нашите възгледи за съседите ни бяха изградени по предишна система и те бяха антибългарски, антиалбански, антигръцки.

Това заяви македонският външен министър Буяр Османи в интервю за Радио Свободна Европа, предадоха БГНЕС и БНТ.

В това отношение, според него, интервюто на премиера Зоран Заев за агенция БГНЕС “помага за разбиване на обществената рамка, за това как да се гледа на съседите и как да се гледа на историята”.

Според Буяр Османи всяко излизане от рамките на Договора за добросъседство прави проблема объркващ и неразбираем.

“Единственото решение, единствената формула е да се върнем към принципите на договора, но да намерим механизми как да го направим по-бърз, по-динамичен”, каза той.

За него е от голямо значение да се спазва Договора, за да се ускорят планираните инфраструктурни проекти, икономически, културни,а също и за да се ускори работата на комисията по исторически въпроси, но без да се отклонява от целта.

“Целта на комисията е да разрешат историческите дилеми в контекста на образованието, в контекста на преодоляването на стереотипите на Балканите в учебниците, да се възприемат хората като приятелски настроени и по този начин да се учат децата, че народите не са врагове”, заяви Османи.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар