Осман Октай: Отвращението ще бъде съпроводено с агресия от избирателите. Най-губещи ще бъдат ИТН

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„На 13 юли – два дни след изборите, след като преди да получи резултатите, Слави Трифонов обяви кабинета на Николай Василев и прочете нещо подобно на програма, още тогава аз изразих моето мнение, че Слави Трифонов с това си действие – почти провокативно, аматьорско, отвори широко вратите за предсрочни избори. За съжаление се оказах прав, защото с едно такова поведение от спечелилата парламентарни избори партия, която има 65 мандата, тя обрича и своя мандат, обрича и парламентаризма, обрича и нормалният диалог“.

Това каза в интервю за ФАКТИ бившият заместник-председател на ДПС, дългогодишен парламентарист и политически анализатор Осман Октай.

„Оттогава, до ден днешен и след днешния ден цялото поведение на Слави Трифонов от дивана трябва да се анализира много сериозно, трябва да се разбере какви са причините за него. Някои казват неопитност, други казват провокация, знаейки, че 65 мандата не му стигат и му трябват повече, за да реализира мнозинство в следващ парламент. При всички случаи, това, което Слави Трифонов направи, е провал не само за него в личен план, не само за неговия политически проект, но провал за парламентаризма в България“, каза още Октай.

Той посочи и своето обяснение на въпроса откъде идва желанието на Трифонов за нови предсрочни избори: „Приемайки това поведение за алогично от страна на Слави Трифонов, още на 13 юли заподозрях, че на него му е било поставено условие от хора зад гърба на Николай Василев. Самият Николай Василев каза на пресконференция в БТА, че той сам готви този кабинет от два месеца. Това доказва, че веднага след 4 април, когато бяха редовните избори и формацията на Трифонов се оказа втора политическа сила, някой е поставил пред Трифонов условието Николай Василев да бъде министър-председател и да подготви свои кадри за кабинет. Както се оказа, някои от кандидат-министрите в неговия проектокабинет казаха, че лично Василев е разговарял с тях, а не Слави Трифонов, не ръководителите на парламентарната група на партията на Слави Трифонов.

По-скоро цялостното действие е било извършено от кандидат-премиера Николай Василев. Той призна, че в рамките на два месеца е работил по състава и проектоуправлението си – нещо, което за мен беше изненада. Зададох си въпроса защо два месеца преди още Слави Трифонов да знае дали печели изборите, Николай Василев е имал техния мандат да подготви екип и програма. Всичко това говори за зависимости и други отношения – задкулисни отношения, капани, в които Слави Трифонов е попаднал заедно със своя политически проект“.

На въпроса кое задкулисие може да стои зад Трифонов, Осман Октай отговори: „Ако анализираме хората, които агитираха за проекта на Николай Василев няколко дни в медиите, а след това се скриха, беше видно, че са от различни Лондонски клубове, различни ВТБ клубове – тоест на банката на Русия. Хора, които разполагат с фондове и средства, бяха хората, които лансираха проекта Николай Василев – тоест говорим за взаимоотношения на Слави Трифонов с тези фондове“.

„Аз лично не познавам Слави Трифонов, не съм разговарял с него, независимо, че съм участвал в негови предавания и в bTV, и в предавания на 7/8 TV. При всички случаи, ако някой ми беше казал, че след изборите ще видим точно такова поведение от Трифонов, аз бих се обзаложил, че едно такова действие от негова страна не е възможно. И в негово предаване, и в предаването на Тошко Йорданов директно съм задавал в участията си въпроса дали са готови да носят отговорностите, за които ние, като анализатори и странични наблюдатели, ще следим под лупа. Винаги съм си мислел, че едно такова предателство от него към неговия бизнес, към неговия политически проект, към България и парламентаризма не е възможно“, допълни Октай.

„Това, което се случи е именно предателство и днес виждаме, че парламентът отново е в безизходица“, каза още Осман Октай, имайки предвид правния казус, който възникна след като Трифонов обяви, че „Има такъв народ“ ще оттегли гласуването на предложения кабинет: точката за гласуването му беше премахната от дневния ред на днешното заседание на Народното събрание с оттеглянето на съгласието на Пламен Илиев да бъде министър-председател по “лични причини”, но процедурата по изпълнението на връчения мандат не се счете за изпълнена. В крайна сметка беше решено утре парламентът да гласува отхвърлянето на кандидатурата на Пламен Николов за премиер, за да може процедурата да бъде формално завършена.

„Видяхме как Ива Митева, която е защитила свои дисертации относно конституционализма, парламентаризма и преподава такива дисциплини, днес се гърчи и от израза на лицето ѝ личи, че е с извити ръце да не приключват конституционната процедура в парламента след издадения указ на президента. Така парламентът е поставен в изключителна криза, защото не може да вземе решение и да приключи процедурата за гласуване на кандидат-премиера и неговия кабинет. Това добавя допълнителен щрих към доубиването на парламентаризма и авторитета на партиите в Парламента“, коментира Октай.

Той коментира още вероятността за съставяне на правителство с третия мандат: „Всички парламентарни групи в този парламент вече знаят, че не е възможно съставянето на правителство. Парламентарните групи влязоха в изключително тежък конфликт и конфронтация. Всеки се опитва да се покаже пред бъдещите си избиратели като загрижен за съдбата на България до такава степен, че е готов да дискутира темата за експертно правителство, кризисно правителство. Дори се говори за продължаване на служебното правителство в редовно. Това са все неща, които обслужват предизборна кампания, но не са възможности, които бихме очаквали да се случат“.

„Каквито и опити да направи Слави Трифонов да прехвърля отговорността върху т. нар. партии на промяната, партии на протеста, няма да му се получи. Единствено той носи цялата вина за това, което се случи. Напомням и ще продължавам да напомням през следващите дни и месеци, че за създалата се ситуация вина носи единствено Слави Трифонов и неговата политическа формация – с всички зависимости, на които е бил подвластен, така че да провали и парламента, и своя мандат, и очакванията на хората. Всичко това ще се отрази на поредните предсрочни избори, които според мен ще се проведат между 10 и 20 октомври. Тези избори ще доубият авторитета на парламентаризма, ще доубият авторитета на партийните лидери и партийните формации“, категоричен беше той.

„Днешното първоначално нерешаване на казуса с приключването на процедурата от страна на парламента относно мандата на кандидат-премиера, посочен от „Има такъв народ“, показа до каква степен е блокиран парламентаризма. Това говори за политическа криза на формациите в парламента. Единственото решение на конституционалистите е да се окаже натиск върху парламента да реши две неща. Първо да приключи тази процедура, натоварена с указ на президента, тоест задължително да има някакво гласуване. Второто нещо е да бъде обявена незабавно датата на президентските избори, които да бъдат насрочени между началото и средата на ноември. Това са двете неща, които много бързо трябва да бъдат решени, за да не изпаднем освен в политическа, и в конституционна криза. За другите неща, за които се говори – като актуализация на бюджета, не очаквам да има воля, отговорност и грижа. Именно затова казвам, че на следващите предсрочни избори всички ще платят много висока цена от избирателите си“, каза още Осман Октай.

Той даде и своята прогноза за резултатите от едни нови избори: „Допълнително ще дебатираме в началото на септември, но още отсега като предварителна прогноза определено мога да кажа, че отвращението ще бъде съпроводено с агресия от страна на избирателите. Най-губещи според мен ще бъдат „Има такъв народ“. Авторитетът на ГЕРБ допълнително ще рухне. Въпреки че много хора – техни пиари, коментират, че Бойко Борисов би могъл да се върне на бял кон, това не е възможно. БСП – с това поведение на Корнелия Нинова, допълнително ще загуби много избиратели. Същото се отнася и за Движението за права и свободи, както и за „Изправи се.БГ! Ние идваме“.

В настоящата ситуация най-нормалното поведение, най-адекватното поведение беше на „Демократична България, на Христо Иванов. Колкото да съм критикувал Христо Иванов през последните месеци, преди изборите на 4 април и тези на 11 юли, виждам, че има една отговорност, израстване в него. Може би единствено „Демократична България“ ще има ръст на тези избори.

Смятам, че ниската избирателна активност и отливът на избиратели ще бъдат придружени с агресия. Това има вероятност да вкара нов играч в следващия парламент – говоря за партия „Възраждане“, която да мобилизира този агресивен вот“.

„При всички случаи единствената светлина в тунела са действията на служебното правителство, доверието, което то генерира в публичното пространство, както и стабилността на президентската институция, независимо, че президентът Радев е пред старта на своята предизборна кампания за втори мандат. Считам, че единствено тези две неща успокояват българските граждани в тази сложна ситуация “, каза още Осман Октай.

В края на разговора Октай коментира решението на „Има такъв народ“ да подкрепи президента Радев за втори мандат, което обяви вчера Трифонов. „Вече трета формация се опитва да се качи на авторитета на тази институционална стабилност. За вчерашното действие на Трифонов бих казал, че след сепукото, което се направи, сега се опитва да възкръсне чрез авторитета на президентска институция и евентуално да минимизира загубите на едни предсрочни избори“, завърши Осман Октай.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар