Осма площадка вече с лиценз: Медицински хеликоптер ще каца и на магистрала

Осма площадка вече с лиценз: Медицински хеликоптер ще каца и на магистрала “Струма”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Осмата хеликоптерна площадка за медицинска помощ по въздуха вече е факт и е получила регистрация от ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация”.

Тя се намира в непосредствена близост до тунел “Железница” на автомагистрала “Струма”, съобщават от транспортното министерство.

По данни на авиационния оператор “България Хели Мед Сървиз” ЕАД, след получаване на сигнал хеликоптерът ще стига от София до тунела за 30 минути.

С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни ситуации в участъка на тунела, както и в целия регион.

До момента България разполагаше с три болнични вертолетни летища в София и по едно във Варна, Панагюрище, Русе и Велико Търново. “Струма” е първата магистрала в България, която разполага с хеликоптерна площадка.

Вертолетното летище е построено в рамките на проекта за изграждане на “Автомагистрала “Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница”, който се финансира от ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”.

Възложител на проекта е Агенция “Пътна инфраструктура”.


Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Общо 21 вертолетни площадки за медицинските хеликоптери са планирани за изграждане в страната, като сред вече откритите са в болниците в София – “Света Анна” и “Света Екатерина”, в “Уни Хоспитал” в Панагюрище и във варненската “Св. Марина”. Площадка има и в Долна Митрополия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар