Основният виновник за наводненията: Феноменът разрушител “Омега” – Зелен свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Времето сякаш е полудяло: след нетърпимата жега, сега вълна от наводнения заля Испания, Италия, а после и Гърция, България и Турция. Отговорник за тези аномалии е климатичният феномен “Омега”. 

Периодите на високо атмосферно налягане, известни като “Омега”, се появяват не само в Европа, но и в Северна и Южна Америка, както и в Азия и Африка. Те са особено важни в периода между лятото и зимата, тъй като осигуряват температурния баланс между тропическите и полярните региони. Понякога обаче възникват и през лятото и зимата. “Омега” – стабилен и разрушителен


Феноменът “Омега” е изключително стабилен и разрушителен, обясняват метеоролози. В Централна Европа се настанява огромна зона на високо атмосферно налягане, която е поддържана от две зони на ниско атмосферно налягане в Северната част на Атлантическия океан и Източна Европа. И метеорологичната карта заприличва на последната буква от гръцката азбука – омега. 

Последиците са различни – в Централна Европа например се настанява трайно топло и слънчево време, докато в Западна и Южна – както в Испания, Гърция, България и Турция – се изливат неспирни дъждове. 

Когато хладният въздух от север се срещне с много горещия въздух над Средиземноморието, както в момента, водната пара дава допълнителна енергия на зоната на ниско налягане, образуват се силни бури с обилни проливни валежи. След дългото и горещо лято изсъхналите почви не могат да поемат тези водни маси. На някои места горските пожари са унищожили растителността, която би могла да им помогне. В резултат на това се стига до наводнения, свлачища и кални потоци. Метеоролозите наблюдават подобни “блокади” все по-често. 

Не може да се каже колко време ще продължи

Обичайно областите с високо налягане се формират в близост до земята и след това се разсейват от западноветровото течение. Този процес осигурява типичното за Централна Европа редуване на слънце и дъжд с умерени температури. Феноменът “Омега” не може да бъде свързан директно с климатичните промени, но някои последици от него – като интензивните валежи и техния обем – могат да бъдат силно повлияни от тях.

Трудно е да се предвиди колко дълго ще продължи този феномен. Прогнозите за следващите дни в Югоизточна Европа са мрачни: едва в началото или средата на следващата седмица атлантическите низини могат отново да променят времето над Централна Европа.

Александър Фройнд, Дойче веле

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар