Оставаме без поморийски вина и ракия поне за 2 години – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В следващите две години поморийските ракия и вино ще бъдат само химера за българите. Причината е, че 90% от реколтата от грозде е унищожена от бурите в Бургаско. Декари лозови масиви са унищожени в Поморие, дни преди да започне гроздоберът.

Това е жесток удар за любителите на поморийските вина и ракията. Пордуктите се радваха на голям интерес сред българите.Над 1500 дка изкорени лозя край Поморие и над над 1 млн. тона унищожена продукция. Това е равносметката от бурята, която връхлетя Бургаско в събота. 


“Имаше колеги, които бяха вътре в лозята, след като мина този ураган. И аз бях навътре в лозята, докато изляза, бусът ми, ако не беше пълен с грозде, беше обърнат”, сподели лозарят Нейчо Желязков.

“Тепърва почваме да ги берем, но за нас гроздоберът е приключил. Тази продукция нито винпромът ще я вземе, цените горе-долу бяха добри за нас, но щетата е огромна”, оплака се лозарят Димитър Пилонтев.

Община Поморие обяви частично бедствено положение, за да може да се разчита на обезщетение от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

“Продукцията не става за нищо. Над 90% унищожена продукция и лозови масиви. В близките две години поморийско грозде да не се очаква на пазара и тогава си задаваме въпроса какво вино ще пием и каква ракия”, категоричен е кметът на Поморие Иван Алексиев. 

Обстановката след опустошителната буря в Бургас вече се нормализира.

“До момента 131 са смачканите автомобили от паднали дървета, комини, билбордове. Над 450 са изтръгнатите и пречупени дървета, започнаха да се подават и щетите от детските ясли, детските градини, социалните заведения, училищата”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Бурята е съборила 12 електрически стълба. Предварителната оценка е, че за възстановяването им ще са необходими около 2 месеца.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар